Florin Iordache: Criminalii şi violatorii de peste 60 de ani nu vor ieşi din închisori. Unde se construiesc noi penitenciare

Publicat: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2017 23:58 // Actualizat: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2017 23:58 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat că, în urma aplicării ordonanţelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu vor ieşi din închisoare criminalii şi violatorii peste 60 de ani, precizând că vor exista şi măsuri complementare, inclusiv pentru reinserţia celor care vor fi eliberaţi.

Ministrul Florin Iordache a explicat că în 2017 va începe construirea a două noi penitenciare, în Caracal şi Berceni, adăugând că unitatea de detenţie de la Caracal putea fi construită încă din 2005, dacă ministrul de atunci al Justiţiei, Monica Macovei, nu ar fi renunţat la un grant oferit de autorităţile din Austria.

Florin Iordache a spus că, în urma dezbaterilor de până acum, au fost eliminate anumite prevederi din ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penale, precizând că nu vor ieşi din închisoare violatorii ori criminalii care au mai mult de 60 de ani.

"Violatorii, criminalii şi cei care au venit cu nişte sancţiuni grave sunt excluşi chiar dacă au peste 60 de ani. Acea exprimare de la articolul 4 aliniatul 2 este eliminată. Deci, fără frică. Am plecat de la un proiect care a existat în România, ultima lege a graţierii a fost dată în 2002. Nu e o soluţie minune dacă ies 3.000 din 28.000, trebuie să venim cu alte măsuri", a declarat Iordache, la Antena 3.

Ministrul Justiţiei a adăugat că a discutat cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pentru a găsi privind reinserţia foştilor deţinuţi în societate şi pe piaţa muncii. O ipoteză este ca angajatorilor să le fie oferite facilităţi dacă angajează persoane eliberate din penitenciare.

Florin Iordache a explicat, în sprijinul necesităţii doptării unui pachet de legi are să rezolve problema suraaglomerării din închisori, că în vizitele sale prin penitenciare a văzut oameni cu feţele tumefiate de la muşcături de căpuşe şi că unii deţinuţi stau câte 20 în camere de 16 metri pătraţi.

Ministrul a mai spus că anul acesta va începe construcţia a două penitenciare, la Caracal şi Berceni, dar finalizarea lor va dura cinci ani. Iordache a menţionat că penitenciarul de la Caracal, a cărui construcţie a fost aprobată în 2004, putea fi ridicat din 2005, dacă ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, nu ar fi renunţat la un grant oferit de statul austriac în acest sens.

În 8 noiembrie 2016, întrebată dacă se mai construieşte penitenciarul de la Caracal, Raluca Prună a spus că acesta nu se va realiza deoarece nu este de acord Ministerul Apărării, având în vedere că este prea aproape de baza militară de la Deveselu. În schimb, Prună a precizat atunci că se construieşte un penitenciar în comuna Berceni de lângă Ploieşti.

"Procurorul general nu spune daă o lege e bună sau nu. O aplică"

Florin Iordache l-a criticat pe procurorul general al României, Augustin Lazăr pentru faptul că în ultima perioadă a comentat pe marginea legilor, uitând că rolul Parchetului este să aplice legile, în timp ce elaborarea lor este atribuţia Parlamentului. "Până la urmă legislaţia în România o face Parlamentul, ca şi modificarea legilor. Pentru că am văzut în ultima perioadă organe ale statului care îşi dau cu părerea despre legi. Am văzut procurorul general care spune că o lege e bună sau nu e bună. Parchetul trebuie să aplice legea. Legile în România trebuie să le facă Parlamentul", a spus ministrul Justiţiei.

"Legea răspunderii magistraţilor face parte din pachetul legilor de justiţie, este vorba de legile 303, 304, 317. CSM, până în data de 15 februarie, are termen să le reanalizeze, pentru că ele au fost elaborate de vechiul CSM. Ministerul Justiţiei, fără îndoială, va avea propriile observaţii pe aceste legi, iar ele vor ajunge la Parlament", a mai spus Iordache.

Parchetul instanţei supreme, condus de Augustin Lazăr, a transmis, în 25 ianuarie, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un punct de vedere critic faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal, iniţiate de Ministerul Justiţiei, considerând că adoptarea acestor reglementări în regim de urgenţă ar putea avea drept rezultat vulnerabilizarea gravă a instituţiilor statutului în faţa criminalităţii.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
29 ian 08:35
Răspunde | Votează email -1 email
GHEORGHE LENUTA
DA. YES,WE CAN, IN CONCLUZIE, SA MUNCIM SI SA LOCUIM CIVILIZAT IN USA.
29 ian 07:59
Răspunde | Votează email 0 email
GHEORGHE LENUTA
LA NOI SE CER ACTE JUSTIFICAT DAR PREA MULTE-ASTA INTELEGEM PRIN BIROCRATIE DAR NU E BIROCRATIE CAND SE CER ACTE CU CARE NU AU EFECTIV CE FACE , CHIAR NU SUNT UTILE, NUMAI DE DRAGUL DE A PURTA OAMENII PE DRUMURI, DE A LE IMPIEDICA REZOLVAREA UNOR DEMERSURI EXTREM DE NECESARE SI DE A CHELTUI BANI PENTRU ELE. MAI MULT, DACA TE DUCI CU HARTII SA LE DEPUI PREA DES, ATUNCI ESTI ATENTIONAT CA VII PREA MULT SA-I DERANJEZI SI CA NU E FIRESC.
29 ian 07:53
Răspunde | Votează email 0 email
GHEORGHE LENUTA
EU CRED CA SE RISIPESC BANII DEGEABA PE CONSTRUCTIA DE PUSCARII SI CA ACESTI BANI TREBUIE FOLOSITI PENTRU CONSTRUCTIA DE LOCUINTE PENTRU OAMENII SARACI CARE SUNT MAJORITATEA SI FOARTE PUTINI SUNT BOIERI MARI. NU E NORMAL SA AJUNGI LA 35 DE ANI SA NU POTI SA CUMPERI O PERECHE DE PANTOFI PARINTILOR ,MANCARE SAU MEDICAMENTE.
1
EUR
4.8744
RON
24 Oct
noapte 8 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H