Florin Iordache: Gestul Avocatului Poporului este normal. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui nu are de ce să fie agitat

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a susținut vineri că gestul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, de a sesiza CCR în legătură cu Legea 90/2001 este unul normal, având argumente legale, și a adăugat că purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, nu are de ce să fie "agitată" cu privire la acest subiect.

06 ian. 2017, 10:10
Florin Iordache: Gestul Avocatului Poporului este normal. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui nu are de ce să fie agitat

„Gestul Avocatului Poporului mi se pare un gest normal pentru că, din câte știu eu, dacă Avocatul Poporului, în legea care îl vizează, constată că există încălcări este obligat să sesizare Curtea Constituțională. În același timp, am văzut și eu purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale foarte agitat. Nu cred că are de ce să fie agitată, atâta timp cât dacă Avocatul Poporului constată că o lege este neconstituțională este un drept normal și legal. Decizia pe care o va lua CCR și apoi va fi transpusă în lege în Parlament este o decizie normală și trebuie respectată”, a declarat Iordache, înainte de a participa la ședința de constituire a CSM.

Întrebat dacă argumentele prezentate de Avocatul Poporului sunt „beton”, așa cum a declarat Victor Ciorbea în cazul sesizării la CCR a legii respective, ministrul Justiției a susținut că acestea sunt legale.

„Sunt niște argumente legale, din punctul meu de vedere. Eu aștept decizia CCR și aceea este decizia care trebuie să fie apoi aplicată în lege”, a conchis el.

Citeşte şI:  Klaus Iohannis, atac la Liviu Dragnea la şedinţa de constituire a noului CSM: Unii au impresia că sunt deasupra legii

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Avocatul Poporului, „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat”.

Președintele Klaus Iohannis este indignat de acțiunea Avocatului Poporului la Curtea Constituțională cu privire la Legea 90/2001, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.

„Președintele României este indignat de acțiunea din această dimineață a Avocatului Poporului, o acțiune cu un unic beneficiar. În același timp, președintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului dorește să devină util noii majorități politice printr-un demers care apără dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce”, a afirmat Dobrovolschi la Palatul Cotroceni.