Florin Iordache: Sesizarea PNL la CCR de invalidare a mandatului lui Dragnea denotă rea-credinţă şi necunoaşterea Constituţiei

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat marţi că sesizarea la Curtea Constituţională înaintată de PNL cu privire la invalidarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea denotă "rea-credinţă, necunoaşterea legii şi faptul că este campanie electorală", susţinând că liberalii vin "cu tot felul de chestiuni pe lângă lege".

RomaniaTV.net
14 mai 2019, 15:15
Florin Iordache: Sesizarea PNL la CCR de invalidare a mandatului lui Dragnea denotă rea-credinţă şi necunoaşterea Constituţiei

„Am văzut astăzi două sesizări care denotă fie necunoaşterea Constituţiei, fie faptul că ne aflăm în campanie electorală şi, neavând ce să spună oamenilor, ies cu tot felul de năzbâtii juridice. În legătură cu sesizarea PNL care contestă un mandat de deputat, aici, pe lângă faptul că denotă necunoaşterea regulamentului şi a legilor, este şi o necunoaştere a procedurilor juridice, pentru că, aşa cum ştiţi, la începutul fiecărui mandat, parlamentarii, fie că discutăm despre senatori sau deputaţi, sunt supuşi controlului unei comisii de validare, care constată dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru validarea unui mandat de deputat şi senator. Şi în cazul domnului deputat Dragnea au fost îndeplinite condiţiile pentru a fi validat ca deputat şi cu majoritatea de voturi, mai puţin USR, toate grupurile parlamentare au votat toţi cei 329 de deputaţi”, a afirmat Iordache, citat de Agerpres.

El a spus că atât timp cât condamnarea lui Dragnea este suspendată, şi pedepsele complementare sunt suspendate.

„Atât timp cât exista o hotărâre judecătorească care era suspendată, şi pedepsele complementare erau suspendate. Este o chestiune de „abc” juridic, dar, din păcate, colegii de la PNL nu au citit normele în drept şi în aceste condiţii înţeleg, fiind campanie electorală, atacul lor. În ceea ce priveşte comisia de validare, noi, la acel moment, am ţinut cont de documentele trimise de Biroul Electoral Judeţean, care atestau şi posibilitatea de a candida şi mandatul care a fost atribuit de către BEJ Teleorman. Deci, în acest caz, această sesizare a CCR denotă rea-credinţă, necunoaşterea legii şi faptul că ne aflăm în campanie electorală şi, neavând ce spune, vin cu tot felul de astfel de chestiuni pe lângă lege”, a mai afirmat Iordache.

Social-democratul a adăugat că, atunci când au fost depuse candidaturile în 2016, Biroul Electoral Judeţean Teleorman şi celelalte birouri electorale judeţene au verificat condiţiile de legalitate şi dacă toţi candidaţii pot candida.

„După scrutinul electoral au fost verificate din nou şi au fost înaintate mandate. Şi la acel moment a fost invocată dacă avea posibilitatea să candideze sau să nu candideze. (…) Potrivit Codului penal, domnul Dragnea a fost condamnat în dosarul „Referendumului”, deci nu discutăm despre o chestiune electivă a cuiva, discutăm de un referendum pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu”, a susţinut Florin Iordache.

El a subliniat că, „în acest moment, trecând votul plenului, nu se poate discuta despre o posibilă invalidare a unui mandat”.

Partidul Naţional Liberal solicită Curţii Constituţionale să invalideze mandatul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe motiv că social-democratul a fost condamnat pentru o infracţiune de natură electorală, a anunţat, marţi, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.