Florin Jianu: Moţiunea de cenzură a afectat grav mediul de afaceri. „Produsele importate se vor scumpi”

Recenta moţiune de cenzură prin care coaliţia PSD-ALDE şi-a demis propriul guvern a dus la amânarea unor măsuri care trebuiau puse în aplicare pentru mediul de afaceri şi, în special pentru IMM-uri, rezultatul fiind afectarea gravă a mediului de afaceri şi a antreprenorior români, a declarat luni Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Naţionalal Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Filip Stan
26 iun. 2017, 08:24
Florin Jianu: Moţiunea de cenzură a afectat grav mediul de afaceri.

„Instabilitatea economică indusă de tensiunile politice recente a produs  o serie de efecte ale căror repercusiuni se văd şi se vor vedea şi în următoarele luni”, a spus Jianu, într-o conferinţă organizată de CNIPMMR.

Consiliul cere ca autorităţile să nu modifice Codul fiscal în următorii patru ani, pentru a se realiza o stabilitate economică şi predictibilitatate în legislaţia fiscală.

”Un prim efect al instabilităţii politice a fost reprezentat de deprecierea semnificativă a leului care, conform BNR, a atins miercuri, 21 iunie, un curs de referinţă de 4,5987 lei/euro, nivelul maxim atins după 3 august 2012, când a avut valoarea de 4,6481 lei/euro”, a menţionat reprezentantul CNIPMMR.

Deprecierea leului ar putea genera creşterea preţurilor produselor importate, dar şi instabilitate pentru contractele încheiate de antreprenori, aceştia fiind nevoiţi să îşi ia o marjă de siguranţă pentru preţurile pe care le fixează, susţine patronatul.

De asemenea, la nivelul întregii societăţi, deprecierea poate duce la o scădere a consumului şi, implicit, o scădere a încasărilor bugetare din impozite indirecte sau la o creştere a costului vieţii.

CNIPMMR a prezentat luni mai multe măsuri rămase neimplementate sau blocate şi pentru care nu există un orizont de timp rezonabil pentru a fi puse în practică în cursul acestui an.

Dintre acestea, Legea prevenţiei, care trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie, dar care are deja termenul depăşit, iar acum se află în dezbaterea comisiilor permanente ale Senatului, ca primă cameră sesizată.

De asemenea, un alt program cu termen depăşit este cel pentru susţinerea internaţionalizării, aprobat prin OUG nr. 8/2017 privind Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români.

În prezent, normele de implementare se află în procedura de avizare interministerială, nefiind stabilit un termen pentru adoptarea acestora prin Hotârâre de Guvern.

La fel, proiectul privind acordarea de ajutoare de stat anual în valoare de 500 milioane de euro avea termen de aplicare 31 martie, dar schemele de ajutor de stat nu au fost redactate, potrivit CNIPMMR.

Nici Proiectul Codului Economic nu a fost realizat,  deşi termenul pentru dezbatere cu reprezentanţii mediului de afaceri era 31 martie.

Proiectul presupunea includerea tuturor legilor care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ unitar ce va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor firmelor şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente, incluzând Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea de înfiinţare a societăţilor comerciale, Legea evaziunii fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic.

Mai mult, şi Legea nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat are termenul depăşit, termenul pentru elaborarea normelor fiind 25 martie, iar legea nu poate fi aplicată în lipsa unor norme.

Un alt exemplu este crearea Programului Naţional de Dezvoltare a Antreprenoriatului (PNDA), dar nu este stabilit niciun termen pentru începerea programului.

Alte măsuri care nu au termen pentru demarare sunt: înfiinţarea liceelor de antreprenoriat şi Programul România Profesională, acesta din urmă fiind un program de susţinere în parteneriat public-privat a şcolilor profesionale şi de meserii.

CNIPMMR consideră că problemele apărute ca urmare a crizei politice, în implementarea măsurilor programului de guvernare pentru mediul de afaceri, pot fi depăşite prin stabilirea ca prioritate absolută a domeniului fondurilor europene, acreditarea autorităţilor de mamangement şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

O altă soluţie este dezvoltarea de parteneriate public-private prin care să aibă loc transferul de autoritate din partea statului către organizaţiilor de antreprenori, în domeniile turismului, investiţiilor, forţei de muncă.

Mai sunt totodată necesare măsuri pentru cresterea investitiilor publice pentru sustinerea relansării economice.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
O fabrică din România va fi salvată de japonezi. Județul unde este așteptată investiția de 35 de milioane de euro
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Produsele pe care IKEA nu le va mai vinde. Sunt printre cele mai populare din lume, de ce dispar din magazine
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Mulți români NU își vor primi pensiile în luna mai! Motivul incredibil
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Comoara din Baia de Fier aruncă România în top! Este mai prețios decât aurul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
După câți ani de căsătorie se poate obține pensia de urmaș: Câți bani se dau și ce condiții sunt necesare
Cancan.ro
E oficial, se întoarce iarna în România. Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Moartea șocantă a unui român în Italia. A alunecat în propria locuință și s-a tăiat la mână. Ce a urmat este incredibil
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
MediaFlux
Simion își dă demisia dacă ajunge președinte! Anunțul momentului înainte de alegeri
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală