Florin Roman (PNL): Mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat ar duce la scăderea tuturor salariilor cu 22,7%

Mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat ar duce la scăderea tuturor salariilor cu 22,7%, susține vicepreședintele PNL Florin Roman, care cere coaliției PSD-ALDE retragerea măsurii propuse în acest sens de guvernul Tudose.

RomaniaTV.net
20 aug. 2017, 12:25
Florin Roman (PNL): Mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat ar duce la scăderea tuturor salariilor cu 22,7%

„Solicitarea pe care o facem celor de la PSD-ALDE este să retragă punerea birurilor în ceea ce privește contribuțiile sociale pe umerii angajaților. Practic, dacă această măsură devine realitate, așa cum insistă majoritatea PSD-ALDE-UDMR, salariile tuturor românilor vor scădea de la 1 ianuarie 2018 cu 22,7%. Aici vorbim de toți românii care lucrează, nu doar de bugetari, ci și din mediul privat. Prin urmare, îi rugăm pe cei care acum se bucură de majorările salariale în urma aplicării Legii salarizării să ia în calcul acest lucru, pentru că odată intrată în vigoare această măsură a guvernului Tudose, toate salariile românilor urmează să scadă la 1 ianuarie cu 22,7% net, adică banii pe care îi primește în mână fiecare român care muncește”, a declarat Florin Roman, duminică, într-o conferință de presă organizată la sediul PNL.

Contribuțiile sociale obligatorii vor fi datorate de la 1 ianuarie 2018 de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni în continuare angajatorului, a precizat la sfârșitul lunii trecute Ministerul Finanțelor Publice, transmite Agerpres.

„Programul de guvernare 2017-2020 conține un pachet de măsuri ce vizează contribuțiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului. În acest sens, sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu, vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare”, se arăta într-un comunicat al MFP.

Conform MFP, măsurile nu vor implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.

Prim-ministrul Mihai Tudose declara anterior că atât timp cât va ocupa funcția de șef al executivului, măsura privind trecerea obligației plății CAS și CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului nu va fi aplicată.

„Vă spun în fiecare zi, da? Și mâine o să mă întrebați, dar ca să rezolvăm, da”, a afirmat Tudose, întrebat dacă plata CAS și CASS nu se mută nici pentru salariul minim, nici pentru alte salarii în sarcina angajatului. „Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă altfel riscăm”, a spus premierul.