Florin Roman: PNL nu susţine recompensarea celor care denunţă evaziunea fiscală și nici impozitarea progresivă a pensiilor private

PNL nu susţine recompensarea celor care denunţă faptele de evaziune fiscală, a declarat marţi deputatul liberal Florin Roman. Totodată, liberalii nu vor accepta sub nicio formă impozitarea progresivă a pensiilor private, a anunţat Roman.

28 nov. 2023, 15:28
Florin Roman: PNL nu susţine recompensarea celor care denunţă evaziunea fiscală și nici impozitarea progresivă a pensiilor private

Florin Roman afirmă că PNL nu susţine propunerea lui Marcel Boloș de recompensare a celor care denunţă evaziunea fiscală.

„Este o altă decizie luată de Grupul fiscal, împreună cu conducerea partidului, pe care i-am comunicat-o ministrului de Finanţe, că în actuala formă nu susţinem acel proiect al avertizorului, pe partea de evaziune fiscală. Noi considerăm că, în primul rând, combaterea evaziunii fiscală se face în vămi prin montarea scannerelor şi prin scanarea tuturor containerelor care intră în România, prin combaterea evaziunii fiscale acolo unde ştim că avem probleme, pe zona de legume-fructe, pe zona de petrol, pe zona de produse minerale şi energetice şi sigur că digitalizarea ANAF-ului este o altă prioritate”, a declarat Florin Roman, citat de Agerpres.

Citește și: Eduard Hellvig desființează propunerea lui Marcel Boloș privind denunțul evazioniștilor: „Tind să cred că e un balon de încercare, menit să testeze cu vârful degetelor apele reci ale deficitului de încasare”

Liberalul a adăugat că nu s-a luat nicio decizie în acest sens, fiind vorba doar „despre o stângăcie”.

„E adevărat, n-a fost luată o decizie şi am spus la momentul respectiv că deciziile se anunţă după ce au şi partea de susţinere politică. În acest caz a fost, să zic aşa, vorba de o stângacie. Trebuie să înţelegeţi că domnul Boloş are o construcţie a unui om corect, de tehnocrat, care are o problemă, şi anume aceea de a aduce bani la visteria ţării pentru a funcţiona statul din toate punctele de vedere şi sigur că primeşte diferite sugestii, propuneri din interiorul Ministerului de Finanţe. Problema e de comunicare, că nu comunici aceste decizii decât în momentul în care ai şi susţinerea coaliţiei pentru aceste măsuri”, a mai explicat Roman.

Întrebat dacă bugetul pe anul viitor va fi adoptat până la sfârşitul acestui an, deputatul PNL a arătat că „există această promisiune de la Ministerul Finanţelor”.

„Avem această promisiune din partea Ministerului de Finanţe că foarte probabil săptămâna viitoare să vină cu formula de buget în Parlament şi să-l avem votat până cel târziu în 22 decembrie”, a spus Florin Roman.

 

Florin Roman: PNL nu susţine sub nicio formă impozitarea progresivă a pensiilor private

Partidul Naţional Liberal nu susţine sub nicio formă impozitarea progresivă a pensiilor private, a anunţat, marţi, deputatul liberal Florin Roman.

„Urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu domnul ministru Boloş referitor la Pilonul 2 de pensii facem următoarele precizări: prima precizare şi cea mai importantă este că Partidul Naţional Liberal nu susţine sub nicio formă impozitarea progresivă a pensiilor private. Al doilea lucru pe care dorim să vi-l comunicăm este că, dacă iniţiatorul şi anume Ministerul Muncii, nu va reveni asupra neclarităţilor reale care au apărut în spaţiul public, atunci l-am mandatat pe ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ca în Ordonanţa ‘trenuleţ’ de la sfârşitul anului să proroge şi să excepteze pilonul 2, 3 şi 4 de la aceste prevederi tocmai ca să nu existe niciun fel de discuţie că ele ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2024”, a declarat Roman, la Parlament.

El a amintit că PNL, la momentul angajării răspunderii Guvernului, a ieşit public şi a atras atenţia că „a fost aruncată acea şopârlă care practic însemna naţionalizarea Pilonului 2 de pensii”.

Potrivit deputatului liberal, „Pilonul 2 de pensii va fi apărat sub orice formă de PNL în Parlament”.

„Noi suntem garantul că nimeni nu va umbla la Pilonul 2 de pensie atât timp cât Partidul Naţional Liberal va face parte din această coaliţie. În altă ordine de idei, observaţiile din spaţiul public sunt reale. (…) Eu nu vreau să acuz pe nimeni de rea credinţă, dar observ că una vorbim şi alta se întâmplă, nu e prima dată, şi cel mai bun exemplu a fost momentul angajării răspunderii Guvernului. Noi am spus explicit că nu vom susţine niciodată aşa ceva”, a subliniat Florin Roman.

Parlamentarul a mai anunţat că PNL va susţine proiectul de lege care elimină dubla impozitare a banilor din Pilonul 2 de pensii. „Practic va fi impozitată doar acea parte de câştig în urma investiţiilor făcute şi nu partea de cotizare la care, bineînţeles, sunt exceptaţi cei care au sume până în 2.000 de lei. (…) Acest proiect va ajunge, sperăm noi, până la finele anului cu susţinerea Ministerului de Finanţe la votul final”, a adăugat Roman.