Florinela Georgescu, director ANM: „Un nou ciclon polar va lovi România”. Fenomenul de iarnă care ne aşteaptă mai ales dimineaţa

România s-a confruntat la sfârşitul săptămânii cu o zi istorică. Pentru prima dată în istorie, ANM a emis cod roșu de viscol în luna noiembrie. Vor urma câteva zile mai calme din punct de vedere meteorologic, dar iarna vine indubitabil. Temperaturile foarte scăzute, în condițiile în care există la sol un pic de zăpadă sau apă în urma ploilor, vor favoriza formarea ghețușului.

27 nov. 2023, 08:43
Florinela Georgescu, director ANM: „Un nou ciclon polar va lovi România”. Fenomenul de iarnă care ne aşteaptă mai ales dimineaţa

Florinela Georgescu, director de prognoza, a explicat ce ne aşteaptă în perioada următoare, mai ales că un nou ciclon se îndreaptă spre ţara noastră.

Florinela Georgescu a detaliat cauzele pentru fenomenul de ninsori abundente şi viscol care au lovit în aceste zile România şi a anunţat cum va fi prognoza meteo, mai ales că este așteptat un nou ciclon care vine dinspre Europa.

„Lucrurile rămân destul de complicate pe partea de est a țării, adică a Moldova, Dobrogea, în continuare, Dobrogea, dar și partea de sud a Olteniei și Munteniei. În toate aceste zone încă vor mai fi intensificări ale vântului, bineînțeles, cele mai ridicate valori la rafală în Dobrogea, în continuare partea de sud a Moldovei, dar și zona Carpaților Oriental și Meridionali.

Ninsorile abundente și viscolul fac ravagii în România: sute de mii de oameni rămași fără curent, șoferi blocați în troiene și școli închise în cinci județe

Ținem cont de faptul că chiar dacă viteza la rafală este ceva mai mică decât a fost pe parcursul nopții trecute și în prima parte a zilei de astăzi există strat de zăpadă proaspătă în zonele acestea. Vor fi temperaturi foarte scăzute și pe ansamblu, o vreme severă. Intensificări le așteptăm să nu mai depășească 70-80km, ceea ce oricum este mult.

Dar să reamintim faptul că au depășit a depășit vântul 100km/h în zona litorală. Pe de altă parte, fiindcă vă spuneam că este strat proaspăt de zăpadă, vântul spulberă această zăpadă, e viscol în continuare.

Deci chiar dacă este cod galben, este viscol în aceste zone, vizibilitate foarte scăzută. Deci încă situația nu este remediată în niciun caz. O ameliorare mai de esență. Așteptăm pe parcursul zilei de mâine.

Florinela Georgescu, despre fenomenul de iarnă severă din România

Suntem într-o perioadă din an în care marea este o sursă de căldură, are temperatură apropiată cu a solului, poate chiar mai ridicată un pic. Același lucru se întâmplă și cu Mediterana, același lucru se întâmplă și cu Adriatica. Sunt zone care acum favorizează formarea ciclonilor, cu atât mai mult cu cât dinspre regiunile nordice ale Europei, dinspre pol tot pătrund mase de aer rece în la înălțimi mai mari. Pentru că emisfera nordică, după o vară, toamnă foarte lungi, foarte calde, caută să și să se reechilibreze energetic.

Deci vine iarna, vine solstițiu de iarnă, pătrunderile reci sunt normale, doar că marea accelerează procesele acestea ciclogenetice și cele care aduc furtuni. De aceea și săptămâna trecută și săptămâna aceasta am văzut cum fenomenele foarte grave au fost pe zona litorală. Mai rău a fost acum din cauza acelei mase de aer foarte rece.

Vântul a fost elementul cel mai sever în acest episod, iar pe de altă parte am mai avut și cantități importante de apă din precipitații de tot felul. A început ploaia, apoi lapoviță și ninsoare pe partea de sud a teritoriului. Deci foarte multe fenomene severe.

Florinela Georgescu Nu trebuie să ne speriem, dar un nou ciclon mediteranean va lovi România. Anunţul ANM

Nu trebuie să ne speriem, dar vine un alt ciclon. El vine din Europa cu fenomene mai puţin severe şi sperăm să se păstreze. Până la jumătatea săptămânii trebuie să fim atenți mai ales la nopțile care urmează, pentru că vor fi cu temperaturi negative în toată țara, adică cam de la -8 spre -1 grad, iar posibil în noaptea de marți spre miercuri, chiar mai scăzut în depresiuni, probabil pe fondul unui cel mai degajat. Temperaturile acestea foarte scăzute, în condițiile în care există la sol un pic de zăpadă sau apă în urma ploilor, vor favoriza formarea ghețușului.

Deci avem în continuare precipitații, inclusiv mâine, în toate zilele care urmează, dar atent suntem atenți la acel ciclon care vă spuneam că vine spre Europa Centrală și care probabil va aduce miercuri precipitații în funcție de cum se va deplasa el mai repede sau ninsori categoric în zonele montane.

Gerul și poleiul pun stăpânire pe România după episodul sever de iarnă. Directorul ANM, Elena Mateescu: De marți revin ninsorile

Directorul ANM Elena Mateescu anunță ger și depuneri de polei după ninsorile și viscolul din ultimele ore.

„Avertizarea de cod roşu a intrat în vigoare la ora 10:00 şi rămâne în vigoare până la ora 16:00. Vizează judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Galaţi. Ne aşteptăm să continue fenomenul de viscol în aceste zone, vizibilitate redusă sub zero şi, ceea ce este foarte important, viteze ale vântului între 60 şi 110 km pe oră. În acelaşi timp, de la ora 10:00 la 20:00, rămâne în vigoare, pentru zona de sud-est şi mă refer aici în mod deosebit la sudul Moldovei, Dobrogea, partea de est a Munteniei, dar şi Carpaţii Meridionali şi de Curbură, avertizarea de cod portocaliu, pentru că şi în aceste zone continuă fenomenul de viscol.

Rafalele de vânt vor fi foarte puternice, 85-100 km, la munte peste 100 km, mai ales în zona Carpaţilor de Curbură, ceea ce va face ca şi în aceste zone, stratul de zăpadă depus să fie spulberat şi fenomenul de viscol să fie unul deosebit.

Citește și: Alertă COD ROȘU de viscol și ninsori puternice în mai multe județe. Circulație oprită pe Autostrada Soarelui, pe A4, pe Podul Brăila și alte drumuri naționale

În restul ţării, mai puţin partea de vest şi nord-vest, vorbim de avertizare meteorologică de cod galben. Vorbim şi aici de ninsori viscolite, vorbim de rafale de până la 65-70 km pe oră, şi ceea ce este foarte important, din această seară, fenomenele vor fi în diminuare, dar aspectul rămâne unul de iarnă. Vorbim de atenţionarea meteorologică de cod galben pentru Moldova, Dobrogea, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, dar şi sudul Munteniei şi al Olteniei. Şi aici, în continuare, rafalele vor fi de interes, ceea ce va face ca aspectul să rămână unul de iarnă”, a anunţat Elena Mateescu duminică, în cadrul Comandamentului de iarnă.

Citește și: Avarii pe calea ferată din cauza ninsorii şi viscolului. Trenuri oprite în Constanța și Galaţi, șapte bariere nu funcționează

Cum va fi vremea în săptămâna 27 noiembrie – 3 decembrie

Directorul ANM a precizat că în perioada următoare temperaturile maxime vor fi unele foarte scăzute.

„Ce va fi de interes, regimul de temperaturi cu valori maxime foarte coborâte. Maxime de  minus 5 până la cel mult 2-3 grade Celsius, dar minime foarte coborâte, iar mâine (luni – n.r.) ne aşteptăm ca ameliorarea să fie foarte semnificativă, însă fenomenul de polei să pună probleme. De marţi ne aşteptăm din nou ca precipitaţiile să fie de interes în toată ţara, mai ales la munte şi în zonele submontane, ninsori, în restul ţării, posibile precipitaţii mixte”, a precizat Elena Mateescu.
Directorul ANM a mai estimat că după ora 20:00, duminică, viscolul va scădea în intensitate, dar că temperaturile vor fi foarte scăzute până miercuri dimineaţă, fiind prognozate minus 6 – minus 7 grade în Capitală şi minus 10 grade Celsius în depresiuni.

Vremea în decembrie: temperaturi normale în toată ţara, precipitaţii mai multe în vest

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 27 noiembrie – 4 decembrie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în jumătatea nordică a ţării. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile vestice, sud-estice şi la munte.

În săptămâna 4 – 11 decembrie, temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile vestice.

În săptămâna 11 – 18 decembrie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în regiunile vestice şi
nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 18 – 25 decembrie, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă, vor avea o tendinţă uşor deficitară în toate regiunile, au precizat meteorologii.