Fluorul ajută în reducerea cariilor

Rolul fluorului in sanatatea dentara este reprezentat de inhibarea demineralizarii si facilitarea remineralizarii cariilor abia aparute.

RomaniaTV.net
28 nov. 2018, 11:39
Fluorul ajută în reducerea cariilor

Fluorul are rolul de a oferi smaltului o rezistanta mai mare la eventualele atacuri cauzate de acid sau bacterii. Trebuie retinut faptul ca fluorul este mult mai util in cazul dintilor netezi decat in cazul prezentei unor fisuri sau rupturi dentare. Este de luat in considerare si faptul ca consumul de lichide continatoare de fluor sunt daunatoare rinichilor intrucat aceste substante sunt foarte usor absorbabile. 

Cea mai benefica actiune a fluorurii este reprezentata de remineralizarea in cazul aparitiei cariilor si albirea dintilor. In terapia cu fluorura, efectul maxim va aparea in momentul administrarii locale cu doze mici. Cea mai recomandata si eficienta metoda o reprezinta apa fluorizata. Studiile au aratat ca fluorurarea sistemica de 1mgF la un litru de apa duce la reducerea semnificativa a cariei dentare, mai exact o reducere de 50%. Cea mai indicata este utilizarea zilnica. 

Pasta de dinti nu are rolul doar de a curatat dinti, aspectul cel mai important este reprezentat de faptul ca este un transportor al fluorului care contine abrazivi, detergenti, umidificatori, arome, lianti si conservanti. 

In situatia in care continutul in fluor in apa este diminuat, atunci se recomanda cresterea sistematica pana in situatia in care copilul poate utiliza si folosi zilnic pasta de dinti cu fluor. 

S-a demonstrat ca in cazul copiilor care sunt mai expusi la aparitia cariilor sau care au un sistem imunitar scazut, beneficiile aportului suplimentar de fluor trec de situatia riscanta de nivel mic de fluorura. Este indicat ca in situatia in care nivelul de fluor din apa depaseste 0,7 ppm sa se inceteze apelarea la metodele suplimentare. 

Apa cu fluor ramane cea mai eficienta metoda de prevenire si tratare a cariilor.