FMI acceptă că datoria Greciei trebuie reeşalonată

Directorul FMI, Christine Lagarde,  spune că programul pentru relansarea Greciei trebuie să cuprindă două părţi. Una dintre acestea se referă la reforme profunde şi consolidarea fiscalităţii, aşa cum a funcţionat în cazul Irlandei, Portugaliei Ciprului şi în două ţări din afara zonei euro: Letonia şi Islanda.

09 iul. 2015, 12:28
FMI acceptă că datoria Greciei trebuie reeşalonată

Grecia are timp până la miezul nopţii, să transmită la Bruxelles o listă detailată şi bine fundamentată cu propuneri prin care guvernul va mări veniturile în următorii ani şi totodată va lua măsuri pentru modernizarea economiei. E o condiţie impusă de europeni pentru un eventual nou plan de salvare. Între timp, Fondul Monetar Internaţional acceptă ideea că, pentru relansarea Greciei, datoria ţării ar trebui reeşalonată.

CHRISTINE LAGARDE, directorul Fondului Monetar Internaţional:  „Cealaltă cale este reeşalonarea datoriei,  necesară în cazul particular al Greciei, pentru a deveni sustenabilă”.

Pe lângă reeşalonare, Lagarde mai solicită şi o perioadă de rambursare mai lungă şi dobânzi mai mici.

Miniştrii de Finanţe din ţările zonei euro aşteaptă listele cu planurile de reforme din Grecia. Prin acestea, guvernul elen încearcă să convingă statele creditoare să mai acorde ţării un program de ajutor.

Miercuri, Atena a depus o cerere formală în acest sens la Mecanismul de Stabilitate European. Instituţia din Luxemburg a confirmat demersul. Miniştrii de Finanţe vor studia planurile, iar vineri ar urma să fie dezbatute de specialiştii Uniunii Europene şi ai Băncii Central Europene.

Decizia finală aparţine summit-ului extraordinar al Consiliului European de duminică.

Băncile din Grecia vor rămâne închise cel puţin până la începutul săptămânii viitoare. La bancomate se pot retrage în continuare 60 de euro pe zi.

Au început să apară greutăţi: nimeni nu mai vinde pe credit. Furnizorii vor bani lichizi pentru a-şi putea plăti furnizorii lor şi ca să acopere cheltuielile de transport. În Europa, cardurile de credit sau debit emise în Grecia nu mai sunt acceptate. Biletele de avion cumpărate prin agenţiile de voiaj din Grecia nu sunt valabile nici măcar pe aeroportul din Atena. 35 de linii aeriene cer plata zborurilor la ghişeu cu bani gheaţă.

Şi băncile se vor confrunta în viitorul apropiat cu dificultăţi, fie că Grecia rămâne în zona euro sau nu. Observatorii spun că din cele patru bănci mari – Banca Naţională a Greciei, Eurobank, Piraeus şi Alpha Bank – vor rămâne doar două. De altfel, inspectorii Băncii Central Europene au sesizat nereguli la trei dintre aceste bănci, doar Alpha Bank a corespuns tuturor cerinţelor.