FMI caută soluţii pentru a stopa căderea leului

Delegaţia FMI a discutat vineri cu guvernatorul Băncii Mondiale a României Mugur Isărescu, pentru a căuta soluţii care să stopeze căderea leului. Vineri, euro a ajuns la un nou nivel istoric.

RomaniaTV.net
03 aug. 2012, 14:05
FMI caută soluţii pentru a stopa căderea leului

Este vorba de un scenariu provizoriu. Practic, dacă tensiunile din Grecia continuă şi situaţia se înrăutăţeşte, atunci expunerile băncilor, şi mai exact cu până la 15% din aceşti banii pe care băncile îi au în România, vor pleca din ţară.

Acest lucru se va simţi indirect pe curs, asta deoarece cu cât avem mai puţin euro pe piaţă cu atât moneda europeană este mai scumpă, motiv pentru care vom putea vedea noi maxime istorice, atunci când este vorba de cursul euro-leu.

Un scenariu apocaliptic pentru România ar fi şi cel referitor la estimarea de creştere economică, care s-ar putea înjumătăţi pentru acest an, din cauza secetei care a pus la pământ agricultura.

Reprezentanţii sindicatelor au vorbit despre o estimare de creştere economică de 0,7%, asta în condiţiile în care cea oficială anunţată de statul român este de 1,5%.

Sindicaliştii au vorbit şi despre scumpiri masive ale preţurilor alimentelor din toamnă, cauza fiind cea a secetei care a distrus culturile.