FMI cere ca datoriile din ţările emergente să fie atent monitorizate

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat, marți, că firmele din statele emergente, ale căror datorii cumulate ating nivelul record de 18.000 miliarde de dolari, trebuie să fie atent monitorizate, deoarece perioada ratelor scăzute ale dobânzilor se apropie de sfârșit.

29 sept. 2015, 15:09
FMI cere ca datoriile din ţările emergente să fie atent monitorizate

În cel mai recent Raport de stabilitate financiară, organizația apreciază că cea mai mare creștere a gradului de ‘leverage’ — nivelul datoriei comparativ cu acțiunile firmei — a ajuns la ‘sectoarele vulnerabile’, cum ar fi construcțiile, sectorul minier și energetic.

Pe plan regional, cele mai mari variații se observă în China și America Latină, unde gradul de ‘leverage’ al corporațiilor este acum la aproape 120% și, respectiv, 110%, iar în sectorul construcțiilor se apropie de 275% și, respectiv, 200%.

„Tendința crescătoare din ultimii ani a sporit temerile, deoarece multe crize din statele emergente au fost precedate de o majorare a gradului de ‘leverage'”, se arată în raportul FMI. În anii în care au fost rate scăzute ale dobânzilor, firmele de pe piețele emergente au reușit să emită mai multe obligațiuni, în ciuda bilanțurilor lor mai slabe, apreciază FMI, potrivit Agerpres.

Declinul prețurilor la materiile prime, posibilitatea majorării ratei dobânzii în SUA și unele politici naționale neadecvate au crescut șansele unei furtuni aproape perfecte pe piețele emergente, anul acesta, avertizează organizația. De asemenea, multe monede ale statelor emergente s-au depreciat cu 20-40% față de dolar în ultimul an, astfel încât achitarea datoriilor în dolari a devenit mai scumpă.

‘În condițiile în care statele dezvoltate își normalizează politicile monetare, piețele emergente ar trebui să se pregătească pentru o creștere a numărului de falimente a corporațiilor. Monitorizarea firmelor vulnerabile și de importanță sistemică, a băncilor și a altor sectoare legate de ele este crucială’, se mai spune în raportul FMI.