FMI cere scumpirea gazelor cu 5-10% în 2012

Preţul gazului naşte discuţii aprinse. Delegaţia Fondului Monetar Internaţional cere României să grăbească liberalizarea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Acest lucru implică o majorare a preţului cu 5-10 procente, începând cu acest an. Preşedintele a insistat, zilele trecute, pentru o amânare până în 2020.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 14:55
FMI cere scumpirea gazelor cu 5-10% în 2012

După o discuţie de peste patru ore, oficialii FMI şi reprezentanţii Guvernului au ajuns aseară la mediere, la preşedintele Traian Băsescu.

FMI vrea majorarea preţului la gaze, procentele sunt situate între 5 şi 10%.

Scumpirea gazului ar fi greu de suportat pentru populaţie, crede preşedintele Traian Băsescu. O mare parte din consumul naţional de gaze din ultimele zile a fost importată din Rusia. Dar aceasta nu mai poate reprezenta o soluţie, susţine şeful statului.

Discuţia FMI şi şeful statului a survenit ca urmare a faptului că delegaţia Fondului şi oficialii Ministerului Economiei şi ai Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie nu au căzut de acord.

FMI cere scumpirea gazelor cu 5-10% în 2012, însă ministrul Ion Ariton nu a agreat propunerea aşa că s-a recurs la medierea preşedintelui Traian Băsescu.

Rusia a redus, în ultimele zile livrările de gaze către mai multe state membre ale Uniunii Europene, a declarat purtătorul de cuvânt Marlene Holzner într-o conferinţă de presă.

România ar putea avea, pentru viitor, alternativa exploatării gazelor din adâncul Mării Negre. Reprezentanţii companiilor Exxon şi Petrom au anunţat că sunt foarte aproape de o descoperire istorică: prima sondă la mare adâncime din Marea Neagră indică prezenţa gazelor naturale.