FMI dezminte că a discutat un plan de ajutor cu Italia

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat luni în mod oficial că nu au existat discuţii cu autorităţile italiene cu privire la un plan de sprijin.

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 08:13
FMI dezminte că a discutat un plan de ajutor cu Italia

„Nu există discuţii cu autorităţile italiene pentru un program de finanţare de la FMI”, a declarat un purtător de cuvânt de la organismului financiar internaţional ca reacţie la speculaţiile apărute în presa italiană, notează Agerpres.

Potrivit unui articol publicat în cotidianul italian „La Stampa”, FMI pregăteşte un program de ajutor pentru Italia, care s-ar putea ridica la 400, până la 600 miliarde de euro, în ideea de a oferi ţării un răgaz de 12-18 luni pentru a pune la punct reduceri bugetare şi reforme destinare consolidării creşterii economice.

Publicaţia menţionată susţine că FMI ar solicita dobânzi de 4%-6% pentru acest împrumut, mult mai mici decât dobânzile la care se împrumută în prezent Italia de pe pieţele financiare. Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a lansat un nou dispozitiv de creditare pentru a contracara extinderea crizei economice şi financiare. Numit „Linia de precauţie şi lichiditate” planul ar urma să fie utilizat într-o gamă variată de circumstanţe, inclusiv ca o „asigurare împotriva şocurilor viitoare şi ca o fereastră de lichiditate pe termen scurt.

În mod teoretic, FMI poate pune la dispoziţia Italiei 45,5 miliarde de euro pentru o perioadă de şase luni, fără a trece prin procedura mai lungă şi mai complicată utilizată în cazul ajutoarelor acordate altor trei state membre ale zonei euro: Grecia, Irlanda şi Portugalia. Cu toate acestea, în luna septembrie a acestui an, FMI estima că necesităţile brute de finanţare ale statului italian se situează la 380 miliarde de euro.