FMI s-a răzgândit. Cât de mult va crește economia României în 2022

FMI a actualizat datele. Economia României va crește în 2022 mai puternic decât a fost anunțat inițial. 

11 oct. 2022, 17:09
FMI s-a răzgândit. Cât de mult va crește economia României în 2022

Fondul Monetar Internațional a revizuit prognoza pentru anul curent, în legătură cu creșterea economică a României. În primăvară, FMI prognoza o creștere economică de 2,2% în primăvară. Acum, potrivit noului raport, „World Economic Outlook”, experții FMI anticipează o creștere de 4,8%.

Pentru anul viitor, FMI prognozează un avans al PIB-ului de 3,1%, față de 3,4% estimat în primăvară.

Cea mai optimistă previziune aparține Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a indicat o creștere a economiei României cu 5,4%.

Pentru 2023, Banca Mondială estimează o creștere economică de 3,2%.

 

Avertismente importante pentru statele lumii, de la FMI

 

De asemenea, FMI a avertizat deja că economia mondială continuă să se confrunte cu provocări majore. Astfel, în cel mai recent raport publicat marţi, FMI şi-a menţinut nemodificate prognozele potrivit cărora economia mondială va încetini de la un avans de 6% în 2021 până la unul de 3,2% în 2022, pentru ca în 2023 să încetinească până la 2,7%.

În plus, potrivit FMI, cel puţin o treime dintre economiile lumii vor intra în recesiune tehnică, iar cele mai mari economii, SUA, UE şi China vor continua să stagneze. Totodată, experţii FMI susțin că există o probabilitate de 25% ca anul viitor creşterea economiei mondiale să fie mai mică de 2%, o situaţie fără precedent din 2011, cu excepția anului COVID.

„Pe scurt, ceea ce este mai rău abia urmează, iar pentru mulţi oameni 2023 se va simţi ca o recesiune”, a declarat directorul de cercetare de la FMI, Pierre Olivier Gourinchas.

Rămâne de văzut ce decizii importante vor fi luate, în cadrul forumurilor internaționale. În perioada 10-17 octombrie 2022 se vor desfășura reuniunile de toamnă ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM).