O foamete biblică ameninţă omenirea. Experţii ONU au alcătuit lista ţărilor care vor fi lovite după pandemia de COVID-19

ONU avertizează că omenirea este pe cale să se confrunte cu o "foamete biblică" din cauza pandemiei de coronavirus. Programul Alimentar Mondial (PAM), o agenţie specializată din cadrul Organizaţiei, estimează că numărul persoanelor afectate de foamete ar putea să se dubleze în acest an şi să ajungă la 265 de milioane.

22 apr. 2020, 09:31
O foamete biblică ameninţă omenirea. Experţii ONU au alcătuit lista ţărilor care vor fi lovite după pandemia de COVID-19

David Beasley, şeful Programul Alimentar Mondial, spune că e nevoie urgentă de măsuri imediate, pentru a fi evitată o catastrofă. El a dat publicităţii şi o listă a celor mai expuse zece ţări la această foamete de proporţii biblice care va urma pandemiei de COVID-19.

Raportul anual asupra crizei alimentare indică Yemen, Republica Democrată Congo, Afghanistan, Venezuela, Etiopia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Nigeria şi Haiti drept ţările cele mai expuse la acest risc. În Sudanul de Sud, spre exemplu, 61% din populaţie a fost afectată de criza alimentară anul trecut, iar anul acesta situaţia se va înrăutăţi. De asemenea, încă dinainte de pandemie ţări din Africa de Est şi Asia de Sud au fost afectate de invazii uriaşe de lăcuste şi secetă.

În mai puţin de câteva luni ne-am putea confrunta cu mai multe situaţii regionale în care foametea va căpăta proporţii biblice. Din păcate, timpul ju este de partea noastră„, spune David Beasley.

Citeşte şi Poveste emoţionantă în plină pandemie. Au stat 30 de ore la telefon cu tatăl lor, până când acesta a murit

Conform ONU, specialiştii se aşteaptă ca impactul generat de pierderea de venituri din activităţi turistice, scăderea comisioanelor obţinute din călătorii şi celelalte restricţii asociate pandemiei de coronavirus să lase aproximativ 130 de milioane de oameni în condiţii de foamete acută în acest an, care se vor adăuga celor 135 de milioane de persoane deja incluse în această categorie. 

„Pandemia de COVID-19 este potenţial catastrofală pentru milioane de oameni care se află deja în situaţii critice”, a spus Arif Husain, economist-şef şi director de cercetare, analiză şi monitorizare din cadrul PAM.