Foarte tare: cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere/ Care e cel mai lung cuvânt format doar din vocale

Cel mai lung cuvânt din limba română are nu mai puțin de 44 de litere. Citește-l cu atenție, s-ar putea să nu-ți iasă corect din prima. 

25 mart. 2023, 12:26
Foarte tare: cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere/ Care e cel mai lung cuvânt format doar din vocale

Iată cele mai lungi trei cuvinte din limba română. Ele sunt utilizate în medicină, în limbajul științific. Cel mai lung conține 44 de litere, al doilea 36, iar cel de-al treilea, 32.

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza – boală pulmonară cronică profesională care apare la muncitorii din mine, din carierele de piatră, din industria metalurgică, din industria porțelanului și a sticlei etc., în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza – enzimă (proteină) catalizează reacția de disociere între o bază azotată activată sub formă de trifosfat (ATP, GTP, etc) în forma monofosfatată AMP (adenozinmonofosfat).

Encefalomielopoliradiculonevrita – inflamare a nervilor ce provoacă dureri, fumicături, senzație de amețeală și uneori chiar paralizii.

 

Curiozitățile limbii române. Care este cel mai lung cuvânt format doar din vocale

 

Cel mai lung cuvânt românesc format doar din două vocale este „uiuiu”, o interjecţie care înseamnă „chiot de bucurie (la dansurile populare)”.

În limba română există şi cuvinte din şapte litere care sunt formate dintr-o singură silabă. De exemplu, „trunchi” sau „ştreang”.

O altă curiozitate care trebuie reținută este reprezentată de cuvântul care conține toate cele opt vocale dacă este articulat hotărât la forma de plural. Este vorba despre „autoînsămânţările”.