Foc, teroare și victime nevinovate: un nou război apare pe mapamond

Ciocniri la frontieră au izbucnit, joi, între Thailanda şi Cambodgia. Avioane de luptă thailandeze au lovit ţinte militare cambodgiene, iar focuri de artilerie atribuite părţii adverse au făcut cel puţin 12 morţi.
Alina Costache
24 iul. 2025, 20:01
Foc, teroare și victime nevinovate: un nou război apare pe mapamond

Forțele armate ale Thailandei și Cambodgiei s-au confruntat joi în zona de graniţă dintre cele două ţări. Conflictul militar a făcut deja 12 morţi, conform unui bilanţ provizoriu dat publicităţii de autorităţile de la Bangkok.

Sute de şcoli au fost închise în Thailanda, Cambodgia e acuzată că a atacat ţinte civile

Ambele țări le-au cerut cetățenilor din apropierea teritoriului de graniță să părăsească zona. Thailanda a evacuat 40.000 de civili în locuri mai sigure, însă, au existat și victime. Autoritățile thailandeze au transmis că un total de 11 civili (inclusiv un copil de opt ani și unul de 15 ani) au fost uciși în provinciile Surin, Ubon Ratchathani și Srisaket. De asemenea, un soldat thailandez a fost ucis, ridicând numărul victimelor la 12.

Ministerul Educației din Thailanda a ordonat închiderea temporară a școlilor din zonele de frontieră în urma confruntărilor. Conform Thai Enquirer, 582 de școli au fost închise în provinciile Surin, Sisaket și Buriram, după ce au fost lansate rachete asupra zonelor rezidențiale.

„Luptele dintre Thailanda și Cambodgia trebuie să înceteze înainte de a putea începe negocierile”, a declarat joi prim-ministrul interimar al Thailandei, Phumtham Wechayachai, potrivit Reuters.

Potrivit presei locale, patru rezervații naturale și două parcuri naționale din Thailanda vor fi puse la dispoziția armatei pentru planificare și posibil răspuns la un conflict armat cu Cambodgia. Decizia a fost luată de directorul Autorității Parcurilor Naționale, Atthaphon Charoenchansa , care le-a ordonat oficialilor parcului și rezervației de vânătoare să părăsească zonele din motive de securitate, astfel încât armata să poată înființa baze temporare.

Citește și: BNR face anunţul cu privire la dobânzile românilor. Decizie de ultimă oră, ce spune consilierul guvernatorului Mugur Isărescu

Ce a declanșat conflictul?

Conflictul este centrat pe revendicarea teritorială în apropierea templelor antice. Datorită tensiunilor acumulate din ultimele săptămâni, conflictul a atins un punct culminant joi dimineaţă, după un schimb nou de focuri în apropierea templelor antice disputate din provincia Surin, din nord-estul Thailandei, şi din provincia Oddar Meanchey, din nord-vestul Cambodgiei.

Ambele armate s-au acuzat reciproc că au tras primele.

Armata thailandeză a susţinut că adversarii săi au tras primii în jurul orei 8:20 (01:20 GMT), la aproximativ 200 de metri de baza thailandeză, după ce o dronă a survolat zona disputată şi şase soldaţi cambodgieni înarmaţi s-au apropiat de un gard de sârmă ghimpată.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării din Cambodgia, Maly Socheata, a acuzat armata thailandeză de „încălcarea integrităţii teritoriale a Cambodgiei prin lansarea unui atac armat asupra forţelor cambodgiene”.

„Forţele armate cambodgiene şi-au exercitat dreptul la autoapărare, în deplină conformitate cu dreptul internaţional, pentru a respinge incursiunea thailandeză”, a afirmat ea, potrivit Digi 24.

Miercuri, 23 iulie, Bangkok şi-a rechemat ambasadorul la Phnom Penh şi l-a expulzat pe ambasadorul cambodgian după ce un soldat thailandez a pierdut un picior după ce a călcat pe o mină terestră la graniţă.

Citește și: MApN anunță motivul pentru care Fregata „Regina Maria” a revenit în portul militar Constanța

Conflictul dintre Thailanda şi Cambodgia este vechi de aproape 120 de ani

Cambodgia și Thailanda au o graniță terestră de 817 km, dar aceasta a fost în mare parte cartografiată de coloniștii francezi în timp ce aceștia au ocupat Cambodgia, între 1863 și 1953. Harta din 1907 se baza pe un acord de a urma o linie naturală de cumpănă hidrografică între Thailanda și Cambodgia, însă Thailanda a contestat ulterior această împărţire, pe motiv că aceasta plasează vechiul templu Preah Vihear (sec. al XI-lea) din Munții Dângrêk, pe teritoriul cambodgian.

De-a lungul anilor au existat încercări de clarificare a situației. În 1959 Cambodgia a adus Thailanda în fața Curții Internaționale de Justiție cu privire la disputa privind templul. După trei ani, în 1962, instanța a decis în favoarea Phnom Penh-ului, stabilind că Preah Vihear se află pe teritoriul cambodgian. Chiar dacă Thailanda a recunoscut acest lucru la momentul respectiv, a susținut în continuare că frontierele înconjurătoare rămân disputate, ceea ce a complicat și mai mult delimitarea granițelor.

DailyBusiness
Activități în București în weekendul 26-27 iulie 2025: concerte, proiecții de film și spectacole de operă
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu anunță horoscopul pentru a doua parte a anului 2025. Ce se întâmplă cu zodiile
Capital.ro
Devine obligatoriu din toamnă. Reguli noi pentru cine transferă bani. UE impune României din 9 octombrie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a construi o casă în 2025. Lista completă și costurile implicate
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
wowbiz.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Evz.ro
Scapă de dependența de dulce. Trucuri naturale pentru stimularea dopaminei
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Accident grav în Bihor! Un motociclist a murit după o coliziune cu 3 vehicule
Cancan.ro
Ce au descoperit anchetatorii pe camera video a lui Felix Baumgartner. Imaginile par să complice și mai mult ancheta
Capital.ro
Românii trebuie să-și facă provizii! Alertă Raed Arafat: Minim 72 ore, se poate extinde la 10 zile
StirileBZI
Mită recunoscută în instanță! Vicepremierul Dragoș Anastasiu în mijlocul unui scandal de proporții! A dat mită unui angajat ANAF
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Lista noilor măsuri a fost anunțată. Este revoltă totală