Focar de coronavirus la una din cele mai mari mine de aur din lume. O persoană a murit

Cel mai mare producător de aur din Rusia a anunţat, joi, moartea unui angajat care a contractat covid-19 într-o uriaşă mină din Siberia. Aceasta a devenit un focar al epidemiei cu aproape 1.200 de cazuri confirmate, relatează AFP.

RomaniaTV.net
21 mai 2020, 15:43

Angajatul „a fost intubat şi transferat cu un avion sanitar la un spital din regiune, unde medicii au luptat timp de zece zile să-i salveze viaţa”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al întreprinderii ruse Polyus, proprietara exploataţiei.

În total, 1.191 de salariaţi ai acestei mine din regiunea Krasnoiarsk, în Siberia Orientală, au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, potrivit agenţie ruse sanitare Rospotrebnadzor, care a anunţat că a testat 5.000 de salariaţi.

Peste 90% dintre aceste cazuri detectate sunt asimpromatice, a subliniat Rospotrebnadzor.

Polyus a anunţat că 144 de salariaţi au fost spitalizaţi, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

Armata rusă , care a fost trimisă să intervină în vederea opririi răspândirii bolii, a anunţat joi că a încheiat să instaleze o tabără de corturi în care urmează să fie plasaţi în carantină „până la 2.000” de mineri.

Această tabără, situată într-un sat, în taiga, urmează să primească angajaţi care s-au aflat în contact cu persoane testate pozitiv cu noul coronavirus sau care „se află în zona de risc”, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Autorităţile din Krasnoiarsk au participat luni la o reuniune cu privire la situaţia din această exploataţie aurieferă – în care primele cazuri de covid-19 au fost semnalate la începutul lui mai

Spitale provizorii au fost deschise în mai multe locuri în instalaţii, inclusiv în sala de sport şi în locurile de cazare ale angajaţilor, au aunţat autorităţile locale.

Armata rusă a anunţat de asemenea că a instalat un spital de campanie mobil în vederea primirii bolnavilor.

Mina de aur Olimpiada, deschisă în 1996, este una dintre cele mai mari din lume. Ea are în prezent trei locuri de extracţie.

„Mina Olimpiada funcţionează normal. Toţi angajaţii care nu se află în carantină continuă să-şi îndeplinească obligaţiile”, a anunţat luni directorul general al Polyus Pavel Gracev.

De la începutul epidemiei, mai multe instalaţii ruse de exploatare izolate – în special de hidrocarburi – au devenit focare de covid-19.

Potrivit ultimului bilanţ oficial, Rusia înregistrează 317.554 de contaminări cu noul coronavirus şi 3.099 de morţi. Ea este a doua ţară cu cele mai multe cazuri, după Statele Unite.

Citeşte şi Focar de COVID la Poştă. Două persoane au murit şi mai mulţi angajaţi au fost infectaţi cu coronavirus