Focar de pestă porcină la o fermă de porci din Satu Mare. Peste 10.000 de porci vor fi uciși

Un focar de pestă porcină africană a fost depistat la o fermă din Satu Mare. Peste 10.000 de porci vor fi uciși pentru a evita răspândirea focarului.

22 mai 2023, 22:40
Focar de pestă porcină la o fermă de porci din Satu Mare. Peste 10.000 de porci vor fi uciși

Focar de pestă porcină la o fermă de porci din Satu Mare. La scurt timp după apariția acestui focar, prefectul Radu Roca care este și  preşedinte al Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat de urgenţă o ședinţă a Unităţii locale de decizie (ULD), în cadrul căreia directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare a informat membrii despre apariţia unui focar de pestă porcină africană la o fermă de pe raza comunei Moftin.

Citește și Pesta porcină africană a trecut de la animale sălbatice la cele domestice, în Germania. Primele cazuri au fost descoperite la două ferme

Focar de pestă porcină la o fermă de porci din Satu Mare

„S-a adoptat Decizia Nr. 7 din 22.05.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africana din localitatea Moftin şi zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităţilor Locale de Sprijin (UAT). Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere. S-a stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Moftinu Mare, Ghilvaci. S-a stabilit o zonă de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Doba, Păulian, Dacia, Boghiş, Traian, Moftinu Mic, Moftinu Mare, Domăneşti, Ghilvaci fără Sanmiclăuş, Istrău, Căpleni parţial, Crişeni, Terebeşti, Pişcari, Aliza”, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului.

În urma acestei ședințe s-a luat decizia ca cei peste 10.000 de porci din fermă să fie ucişi de autorități pentru a evita răspândirea focarului.

 

Citește și Sorin Ovidiu Vîntu, previziune alarmantă: „Urmează focar de pestă porcină. E atac bioterorist la adresa poporului român. Nu întâmplător apar boli în România”