Focar de tuberculoză într-un centru al Direcţiei de Asistenţă Socială Vaslui. Doi tineri au murit

Un focar de tuberculoză, cu două cazuri de decese ale unor tineri de 21, respectiv 26 de ani, a fost confirmat de autorităţile sanitare într-un centru pentru persoane cu handicap al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui. Opt persoane sunt internate în spital pentru tratament.

20 iun. 2013, 14:59
Focar de tuberculoză într-un centru al Direcţiei de Asistenţă Socială Vaslui. Doi tineri au murit

Doi tineri în vârstă de 21 şi 26 de ani au murit, iar alţi opt se află internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, după ce au contractat bacilul Koch în Centrul de Reabilitare şi Recuperare a Persoanelor cu Handicap Huşi, unde erau cazaţi şi se aflau în îngrijirea specialiştilor Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, primele cazuri de boală au apărut în urmă cu o lună, însă focarul de boală s-a extins astfel încât numărul celor care au fost confirmaţi cu tuberculoză, pe bază de investigaţii medicale, a ajuns la zece. Cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, persoanele bolnave au fost internate în spital, însă, din cauza unor complicaţii, doi tineri au murit.

„Sistemul imunitar al acestor persoane este scăzut din cauza afecţiunii psihice de care suferă, ceea ce le-a agravat boala, în două dintre cazuri fiind fatală. Celelalte opt persoane se află în continuare internate în spital sub supraveghere medicală, cu asigurarea medicaţiei specifice. Nu putem spune că ar exista o cauză anume care a declanşat focarul de tuberculoză în acel centru, ţinând cont că este o boală cu transmitere aerogenă, astfel încât bacilul Koch a putut fi contractat foarte uşor din exteriorul unităţii”, a declarat, joi, medicul-şef al DSP Vaslui, Luminiţa Costache, potrivit Mediafax.

Citeşte şi: Jumătate din bolnavii de TBC din Europa sunt români

La recomandarea autorităţilor sanitare, reprezentanţii DGASPC Vaslui au început amenajarea unui salon special în interiorul centrului de reabilitare din Huşi astfel încât cele opt persoane cu tuberculoză să fie cazate acolo odată cu externarea din spital. În acest fel, autorităţile încearcă limitarea extinderii focarului la ceilalţi 170 de beneficiari internaţi în centrul de reabilitare de la Huşi.

Totodată, DSP Vaslui a distribuit atât dezinfectant, cât şi măşti de protecţie pentru cei 88 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în unitate.