Focarele vor fi introduse în măsurarea incidenţei cazurilor de COVID-19, anunţă Arafat

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că focarele vor fi luate în calcul în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de COVID-19, astfel că va exista un tablou mai clar a situaţiei pandemiei din România.

06 feb. 2021, 07:54
Focarele vor fi introduse în măsurarea incidenţei cazurilor de COVID-19, anunţă Arafat

Focarele vor fi măsurate în rata incidenţei de săptămâna viitoare astfel că ridicarea sau impunerea altor restricţii se va face mai uşor de către autorităţi.

”S-a luat decizia ca începând cu următoarea hotărâre de Guvern, vor fi introduse şi focarele, la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a INSP, nu vom mai scoate unele focare din calcul, deci vor fi introduse focarele în calcul, ceea ce înseamnă că incidenţa va avea o creştere pentru că vor intra şi focarele în calcul. Acest lucru se va întâmpla cam de la jumătatea săptămânii viitoare şi este decis deja de CNSU”, a declarat Arafat la Digi24, vineri seara.

Raed Arafat a mai precizat că impactul nu va fi unul foarte mare, având în vedere noile calcule. ”Nu am calculele în faţă, dar impactul nu va fi unul extraordinar de mare. Va fi, totuşi, un calcul pe care colegii de la INSP îl consideră mai fidel pentru că va lua totalul cazurilor pozitive şi nu va elimina cele care sunt în unele focare. După unele discuţii s-a ajuns la concluzia că având în vedere scăderea şi că numărul testelor este la 30.000 şi totuşi avem rata de pozivivare care ste destul de mică în ultima perioadă, totuşi, să nu mai lăsăm focarele la o parte şi să lucrăm cu un total”, a mai declarat Arafat.

Şeful DSU a precizat că aceste focare sunt cu precădere  în spitale şi centre de îngrijire ale bătrânilor.

Raed Arafat, avertisment despre redeschiderea şcolilor. „Există un risc de creştere. Un impact probabil o să apară”

Raed Arafat, despre deschiderea şcolilor: Există un risc de creştere

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat , vineri seară, că, cel mai probabil, un impact asupra pandemiei de coronavirus va apărea după deschiderea şcolilor începând de luni, însă acest lucru se va vedea abia după 14 zile. Arafat a adăugat că există un risc de creştere a cazurilor de COVID-19, dar dacă toate regulile vor fi respectate, situaţie poate fi ţinută sub control.

”Un impact probabil o să apară, o să vedem cum sunt următoarele 14 zile. Aţi văzut că sunt puţine ţări care au ţinut şcolile închise. În acelaşi timp, noi suntem într-un scenariu acum şi trebuie să subliniez că  scenariile folosite de unu la sută şi trei la sută în şcoli, dacă informaţia mea este corectă, este posibil să includă şi focarele la aceste scenarii. Adică noi când vom face schimbarea, trebuie să verificăm şi la CNCCI, eu ştiu că sunt incluse şi focarele aşa că nu va fi o schimbare radicală”, a declarat Raed Arafat la Digi24, vineri seara.