Focuri de avertizare sud-coreene împotriva unor vapoare de pescuit ale Phenianului

Marina militară sud-coreeană a tras focuri de avertizare, vineri, împotriva unor vapoare de pescuit nord-coreene care au trecut frontiera maritimă dintre cele două Corei din Marea Galbenă, a anunţat ministerul sud-coreean al Apărării, transmite AFP.

RomaniaTV.net
21 sept. 2012, 12:55
Focuri de avertizare sud-coreene împotriva unor vapoare de pescuit ale Phenianului

„Patrulele noastre au tras în două rânduri asupra acestor vapoare de pescuit, după care acestea au revenit în teritoriul lor nord-coreean”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului.

Un înalt responsabil al armatei sud-coreene, citat vineri de agenţia Yonhap, avertizase Phenianul cu privire la incursiunile ilegale repetate ale navelor sale de pescuit.

„Dacă navele nord-coreene încalcă în mod regulat (frontiera), armata (sud-coreeană) va răspunde prompt şi ferm, fără ezitare”, avertizase acesta.

Incidentul este ultimul dintr-o serie de incursiuni ale navelor de pescuit nord-coreene în apele sud-coreene.

Seulul a trimis mai multe nave de război la 12 septembrie pentru o respinge o flotă de şapte nave, în apropiere de insula Yeonpyeong, care a fost în trecut scena unor confruntări dramatice intercoreene.

La 23 noiembrie 2010, forţele Phenianului au tras 170 de obuze sau rachete asupra acestei insule, provocând moartea a patru oameni, doi militari şi doi civili, şi importante pagube materiale. Acesta a fost primul bombardament pe teritoriul civil de la sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953).

Criticată pentru pasivitatea sa, armata sud-coreeană şi-a întărit efectivele şi arsenalul în zonă şi a avertizat că va răspunde energic oricărei agresiuni.

Potrivit Phenianului, bombardamentul din Yeonpyeong a răspuns unor manevre militare efectuate de Coreea de Sud, percepute ca o provocare.