Folosirea aspiratoarelor, interzisă în creşe şi grădiniţe. Sunt eliminate mochetele, draperiile şi jucăriile din pluş. Ghidul complet

În grădiniţe, creşe şi after-school-uri, curăţenia nu se va mai face cu ajutorul aspiratorului. Ghidul oficial al Ministerului Educaţiei care cuprinde recomandări pentru desfăşurarea activităţilor cu preşcolarii în perioada verii prevede că “aspiratorul nu se folosește pentru efectuarea curățeniei, nici înainte de deschidere, nici în timpul funcționării unității de învățământ pe perioada verii”.

RomaniaTV.net
23 iun. 2020, 10:21
Folosirea aspiratoarelor, interzisă în creşe şi grădiniţe. Sunt eliminate mochetele, draperiile şi jucăriile din pluş. Ghidul complet

Ghidul Ministerului Educaţiei a fost elaborat după Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 28/2020, în cadrul căreia s-a decis „reluarea activității în creșe, grădinițe și afterschooluri”, potrivit anunţului oficial de pe site-ul ministerului.

“Aspiratorul nu se folosește pentru efectuarea curățeniei, nici înainte de deschidere, nici în timpul funcționării unității de învățământ pe perioada verii”, se arată în documentul oficial. În Ordinul nr 1.076/4.518/3.936/2020 care stabileşte măsurile necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 este prevăzută interdicţia de folosire “a echipamentelor pentru recircularea aerului“.

Citeşte şi Reguli noi pentru revenirea la grădiniţă şi after-school-uri din 15 iunie

Tiberiu Catalina, profesor universitar la Facultatea de Instalații din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, a explicat, pentru edupedu.ro, că aspiratoarele funcţionează după aproximativ acelaşi principiu al aparatelor de aer condţionat.

Aspiratorul este un echipament de curățenie care funcționează pe acest principiu al recirculării aerului, în care se creează o diferență de presiune între interiorul aspiratorului și mediul exterior, prin urmare aerul este aspirat, introdus în interiorul aspiratorului și mai departe se presupune că avem pe partea opusă ventilatorului un aer curat și filtrat pe parcursul acestui traseu”, a declarat Catalina.

Tiberiu Catalina a mai explicat că dacă este folosit seara sau la terminarea turei, până dimineaţa particulele de praf sau cele ridicate de aspirator se vor fi aşezat. Din această cauză autorităţile ar fi interzis folosirea aspiratorului înainte de venirea elevilor şi în timpul activităţilor desfăşurate pe perioada verii.

Potrivit recomandărilor din ghid, curăţenia înainte de venirea copiilor “se va face prin ștergerea prafului, spălare cu apă și detergent, apoi clătire repetate cu apă potabilă”. Totodată, vor fi eliminate covoarele, mochetele, perdelele, draperiile şi jucăriile din material textil. În caul în care mochetele sau covoarele nu pot fi îndepărtate, se recomandă igienizarea cu aparate pe bază de aer cald, se arată în document.