Cifre alarmante: Cât de PERICULOS este să vorbeşti la telefonul mobil când eşti la volan

Folosirea telefonului mobil creşte riscul de accident rutier cu 50%, iar neatenţia este una dintre principalele cauze ale accidentelor produse în coloană (12,8%), precum şi ale celor în care este implicat un vehicul mare, reiese dintr-un studiu ştiinţific realizat de Comisia Europeană şi IRU (Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere).

RomaniaTV.net
22 oct. 2012, 15:05
Cifre alarmante: Cât de PERICULOS este să vorbeşti la telefonul mobil când eşti la volan

„În cadrul studiului au fost analizate 624 de accidente în care au fost implicate vehiculele mari. Din analiza studiului reiese că folosirea telefonului mobil în timpul condusului distrage atenţia şoferului la nivel fizic (prin folosirea mâinilor pentru tastare), vizual (prin lectura ecranului), auditiv (prin sunetul telefonului şi chiar prin conversaţia în sine, care distrag atenţia şoferului), cognitiv. Distragerea cognitivă a conducătorului auto care foloseşte telefonul mobil în timpul rulării este însă de departe cea mai gravă, iar- în acest caz-folosirea dispozitivelor hands-free nu mai are nicio relevanţă”, a declarat Daniel Mazilu, subsecretarul general al ARTRI, scrie Agerpres.

Potrivit studiului citat, folosirea telefoanelor mobile în timpul condusului creşte probabilitatea producerii de accidente şi este cauza principală a spitalizării unei persoane din patru accidentate.

Cei care folosesc foarte mult telefonul mobil în timpul condusului sunt de două ori mai expuşi accidentelor decât aceia care reduc la minim această activitate.

„Nu este însă de neglijat nici faptul că pietonii care traversează strada cu telefonul mobil la ureche suferă de aceeaşi degradare a atenţiei şi devin mai uşor victime ale accidentelor rutiere. Pentru a diminua numărul accidentelor, IRU a întocmit un set de recomandări, printre care: nu apela sau nu răspunde la telefonul mobil în timpul rulării vehiculului, activează serviciul de mesagerie vocală atunci când conduci, opreşte vehiculul ca să verifici periodic telefonul sau planifică pauze pentru efectuarea convorbirilor, nu citi şi nu trimite niciodată mesaje SMS în timpul condusului, nu căuta niciodată un număr în telefon atunci când conduci”, a spus Daniel Mazilu.