Fondul Proprietatea: Ordinul ANRE privind preţurile reglementate la energie va reduce veniturile statului

Ordinul publicat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) privind preţurile reglementate la energie va reduce veniturile statului şi investiţiile, distorsionând piaţa, susţin reprezentanţii Fondului Proprietatea, într-un comunicat.

06 feb. 2019, 11:15
Fondul Proprietatea: Ordinul ANRE privind preţurile reglementate la energie va reduce veniturile statului

„Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea majoră cu privire la impactul foarte dăunător asupra companiilor şi investiţiilor din sectorul energetic, a securităţii energetice a României şi, în final, a consumatorilor, dacă se va implementa Ordinul publicat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate”, se spune în comunicat.

Potrivit Fondului, ordinul recent adoptat de ANRE va crea dezechilibre severe pe piaţa energiei din România, iar o consecinţă imediată va fi creşterea preţurilor pe piaţa concurenţială, cu efecte negative asupra economiei României, încrederii investitorilor în predictibilitatea politicilor în domeniul energetic şi a valorii de piaţă a companiilor afectate. Consumatorii casnici vor fi afectaţi negativ ca urmare a creşterii acestor preţuri care se vor regăsi în scumpiri la diferite produse.

Conform FP, Ordinul ANRE nu tratează în mod echitabil producătorii de energie electrică, punând povara subvenţionării consumatorilor care beneficiază de furnizarea de energie electrică în mod reglementat în special în sarcina producătorilor care au costurile de producţie cele mai scăzute (precum Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, companii controlate de Statul român).

FP menţionează că stabilirea profitului reglementat la valoarea arbitrară de 5% nu are niciun fundament economic, creează prejudicii financiare semnificative producătorilor afectaţi şi nu este în acord nici cu textul Ordonanţei de Urgenţă 114/2018. Astfel, Ordinul penalizează producătorii de energie care au luat măsuri de creştere a eficienţei şi creează un avantaj nejustificat producătorilor de energie electrică ineficienţi.

Având în vedere cele de mai sus, Fondul Proprietatea recomandă cu tărie utilizarea unei referinţe de preţ de piaţă pentru stabilirea preţului la energie electrică vândută pe piaţa reglementată, cum ar fi, pentru exemplificare, preţul pe piaţa zilei următoare.

Totodată, acesta poate duce la importuri de electricitate la preţuri care nu pot fi plafonate, astfel penalizând şi mai mult consumatorii şi producătorii din România.

Pe de altă parte, Ordinul afectează în mod sever companiile, forţându-le să vândă energie pe piaţa reglementată. Stabilirea unor cantităţi specifice de energie pe piaţa reglementată dublată de impunerea unor preţuri reglementate sub preţul pieţei vor avea consecinţe grave asupra situaţiei financiare a companiilor care vor fi obligate să vândă energie în astfel de condiţii reglementate. Cele mai afectate vor fi Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Conform FP, cantitatea maximă de energie electrică ce va fi vândută pe piaţa reglementată (până la 65% din producţia de energie hidro şi nucleară) este excesiv de ridicată, putând cauza companiilor Hidroelectrica şi Nuclearelectrica pierderi financiare de ordinul sutelor de milioane de lei. De asemenea, aceste măsuri vor avea ca efect colectarea, sub formă de dividende, a unor venituri reduse de către stat din aceste companii, întrucât toate pierderile sunt suportate în final de acţionarii celor două companii.

În plus, impunerea unor producători a condiţiei de a vinde pe piaţa reglementată un volum disproporţionat de mare din producţia anuală, pe fondul obligaţiilor curente ale acestora din contracte deja încheiate, îi expune riscului de a achiziţiona electricitate de pe piaţa liberă pentru a acoperi cererea de energie pe piaţa reglementată. Astfel, producătorii vor raporta pierderi record din achiziţia de electricitate la un preţ mai mare de pe piaţa concurenţială comparativ cu preţul la care vor trebui să vândă pe piaţa reglementată. Acest tip de practici a reprezentat unul dintre motivele care a cauzat insolvenţa Hidroelectrica în 2012, coroborat cu alţi factori care au influenţat situaţia financiară a companiei.

FP arată că măsura reduce stocurile de cash ale companiilor, care ar putea fi folosite pentru finanţarea investiţiilor, astfel afectând în mod negativ stabilitatea pe termen lung a sectorului energetic.

De asemenea, Ordinul care stabileşte preţuri reglementate încalcă în mod flagrant legislaţia naţională şi europeană în vigoare. Atât Legea 132/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale (Legea energiei), cât şi Directiva Europeană 72/2009 care stabileşte reguli comune pentru pieţele interne ale energiei cer în mod categoric ca mecanismele de reglementare a preţurilor să fie: nediscriminatorii faţă de producătorii de electricitate, justificate din punct de vedere economic, şi transparente. FP menţionează că Ordinul nu îndeplineşte niciuna dintre aceste trei condiţii.

„Măsurile propuse sunt extrem de mioape, orientate către beneficii pe termen scurt, cu costuri disproporţionat de ridicate. Ele vor avea ca efect profituri mai puţin sustenabile pentru companiile afectate, având impact atât asupra taxelor, cât şi a dividendelor încasate la bugetul de stat şi vor distruge investiţiile viitoare din sectorul energetic şi periclita securitatea energetică a României. Între timp, consumatorii, care se presupune că vor fi protejaţi prin preţul reglementat, ar putea economisi foarte puţin la facturile de energie. Ordinul ANRE se bazează pe premisa falsă că mecanismele economice pot fi controlate prin decizii administrative. Este o reţetă pentru dezastru care va duce la pierderi semnificative pentru companiile din energie şi va alunga investitorii din piaţă. În acest sens, cel mai îngrijorător efect este acela că, prin împovărarea companiilor precum Hidroelectrica şi Nuclearelectrica cu regulamente fără justificare economică, ANRE omoară gâsca cu ouă de aur”, a declarat, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

El a mai spus că, pe termen lung, românii nu vor beneficia de pe urma Ordinului, iar ţara ar putea fi forţată să importe energie la preţuri mai ridicate şi care nu pot fi controlate de autorităţile române.

Fondul Proprietatea solicită ANRE să ia la cunoştinţă efectele extrem de dăunătoare ale Ordinului asupra sectorului energiei şi recomandă consultări aprofundate cu stakeholderii din industrie.