Fondul Proprietatea vrea să vândă în acest an participaţii la companii de gaze şi electricitate

Fondul Proprietatea (FP) intenţionează să vândă în acest an o parte din acţiunile deţinute la companii de gaze naturale sau electricitate, a declarat, miercuri, managerul FP, Greg Konieczny.

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 10:45
Fondul Proprietatea vrea să vândă în acest an participaţii la companii de gaze şi electricitate

„Dacă mă întrebaţi pe mine, tot ce avem este de vânzare. Intenţionăm să explorăm posibilităţile de a vinde participaţii în acest an. Sunt companii din sectorul gazelor şi electricitate, distribuitori şi furnizori. Vom face un anunţ când va fi cazul”, a declarat Konieczny prezent la BVB la aniversarea unui an de la listarea Fondului Proprietatea.

Cele mai importante deţineri ale FP sunt la companii din domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, precum Enel Distribuţie Muntenia, GDF Suez Energy România, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom, Transgaz şi Romgaz.

Preşedinte executiv Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, a declarat, tot la BVB, că nu se aşteaptă ca ofertele pe care statul român le va derula în acest an la bursă să fie afectate negativ de situaţia economică actuală din Europa, care urmează să se îmbunătăţească.

„Nu văd să fie o problemă pentru ofertele din România, pentru că liderii europeni vor găsi o soluţie la problemele actuale. Cred că situaţia în Europa nu este aşa de rea cum o prezintă media. UE este puternică şi euro va fi mai puternic. La nivel global masa de bani pentru a fi investiţii a crescut, nu a scăzut. Nu cred că este o criză de bani, ci de oportunităţi”, a spus Mobius.

Totodată, Konieczny a menţionat că termenul pentru listarea FP pe bursa din Varşovia a rămas prima jumătate a anului în curs, deşi procesul este încetinit de discuţiile avute cu CNVM pe tema legislaţiei.

„Varşovia a fost cea dinamică bursă din ultimii ani şi asta căutăm noi pentru FP. Succesul nostru aici, în România, nu poate veni decât dacă piaţa se dezvoltă”, a spus el.

Pe de altă parte, Konieczny a arătat că relaţia dintre FP şi Guvern s-a îmbunătăţit anul trecut.

Preşedintele Templeton a apreciat, de asemenea, că acţiunile FP sunt „un chilipir”, în condiţiile în care cotaţia bursieră este cu 60% sub activul net pe acţiune.

Mobius a amintit că administratorii FP au avut întâlniri cu investitorii în peste 15 ţări de la listarea FP şi interesul acestora pentru fond este în creştere.

„Noua modalitate de vot (prin care o acţiune conferă un drept de vot, introdusă în ianuarie, n.r.) va face şi mai interesant fondul pentru investitori. Acum fondul este în mâna acţionarilor”, a mai spus Mobius.

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.