Fondul Regiunii Nord-Est în Programul Casa Verde Fotovoltaice, epuizat în 5 minute

Înscrierile pentru Regiunea Nord-Est, în Programul "Casa Verde Fotovoltaice", s-au încheiat în primele cinci minute de la deschiderea sesiunii de finanţare, a anunţat, luni, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

29 mai 2023, 13:08
Fondul Regiunii Nord-Est în Programul Casa Verde Fotovoltaice, epuizat în 5 minute

Românii sunt tot mai interesați să își monteze panouri fotovoltaice pentru a scăpa de povara facturilor uriașe din sesezonul rece. Luni a început înscrierea pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru Regiunea Nord-Est. Bugetul de 279.480.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele cinci minute de la începerea înscrierilor.

„Astăzi, 29 mai 2023, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Nord Est – judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Bugetul de 279.480.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele cinci minute prin înscrierea unui număr de 13.974 de persoane fizice”, se arată în comunicatul AFM.

Citește și: Administratia Fondului pentru Mediu respinge orice acuzaţie cu privire la posibilitatea fraudării programului Casa Verde Fotovoltaice

Programul sesiunilor de finanţare pentru „Casa Verde Fotovoltaice” va continua după următorul program: 6-8 iunie pentru Regiunea Nord-Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) – buget de 240.020.000 lei; 9 – 12 iunie în Regiunea Sud-Est (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea) – buget de 212.400.000 lei; 14 – 16 iunie în Regiunea Sud Muntenia (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) – buget de 280.900.000 lei; 19 – 21 iunie în Regiunea Sud-Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – buget de 174.300.000 lei; 22 – 26 iunie în Regiunea Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) – buget de 200.480.000 lei.

Citește și: Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Bugetul pentru regiunea București – Ilfov s-a epuizat în 9 minute

De asemenea, perioada 27 – 29 iunie este rezervată unităţilor de cult din toate regiunile, iar bugetul alocat este de 17,5 milioane de lei.

Finanţarea acordată fiecărui solicitant admis se ridică la valoarea de 20.000 de lei, cu condiţia unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.

Bugetul total alocat programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 se ridică la valoarea de 1,75 miliarde de lei.

 

Instalatorii sistemelor de panouri fotovoltaice se pot înscrie în programul finanţat de AFM, începând de marţi

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă organizarea unei sesiuni de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Sesiunea va avea loc în perioada 2 mai, ora 10:00 – 12 mai, ora 23:59, iar înscrierea instalatorilor în program şi transmiterea documentelor în vederea validării se fac prin intermediul aplicaţiei, pusă la dispoziţia acestora pe pagina de internet a AFM.

„În vederea participării în cadrul programului de anul acesta, toţi instalatorii vor trebui să îndeplinească procedurile aplicabile în sesiunea din acest an, respectiv să se înscrie în aplicaţie şi apoi să încheie contracte de participare cu AFM, inclusiv instalatorii care au fost validaţi în sesiunile anterioare. De asemenea, anul acesta persoanele fizice se vor înscrie personal în cadrul programului prin intermediul aplicaţiei informatice, conform graficului pe care urmează să îl publicăm pe site-ul instituţiei, fiind alocate câte trei zile lucrătoare pentru fiecare regiune”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Potrivit instituţiei, criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conţinutul dosarului de validare şi alte informaţii privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanţare aferent sesiunii 2023, disponibil pe site-ul www.afm.ro.

Prin acest program, beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW.