Fonduri europene, jucate la păcănele de un tânăr care voia să fie fermier. Cum a fost prins

Un tânăr din Iaşi a obţinut o finanţare europeană, însă a folosit cea mai mare parte a banilor de la Uniunea Europeană la jocurile de noroc. Cu diferenţa, şi-a plătit un credit vechi şi a mai construit un grajd. 

12 ian. 2017, 09:25
Fonduri europene, jucate la păcănele de un tânăr care voia să fie fermier. Cum a fost prins

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus tri­miterea în judecată a unui bărbat din Iaşi care a cheltuit într-un mod inedit o parte din banii europeni pe care i-a primit. Andrei Anti es­te acuzat de comiterea infracţiunii de „schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene”.

Procurorii au menţionat că Andrei Anti, în calitate de repre­zentant al unei întreprinderi individuale din judeţul Iaşi, ar fi schimbat destinaţia sumei de 107.304 lei (echivalentul sumei de 24.000 euro) virată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, cu titlu de avans, conform unui contract de finanţare semnat în cadrul programului „Instalarea tinerilor fermieri”.

„Suma respectivă nu a fost cheltuită pentru rea­lizarea acţiunilor prevăzute în planul de afaceri al întreprin­derii individuale pe care o reprezenta, ci a fost folositã în interes personal de inculpatul Anti Andrei, care a restituit un împrumut în cuantum de aproximativ 8.000 euro, a cheltuit o parte a sumei de 107.304 lei la jocuri electronice şi a efectuat lucrări de construire la o anexã a fermei (grajd), lucrări neprevă­zute în planul de afaceri”, au precizat procurorii DNA Iaşi conform Ziarul de Iaşi. 

Aceştia au mai arătat că au dispus instituirea sechestrului asiguratoriu asupra mai multor bunuri ce îi aparţin lui Andrei Anti, pentru a putea fi recuperat astfel prejudi­ciul de 107.000 de lei. Dosarul ur­mează a fi soluţionat la Tribunalul Iaşi.