Forbes: Câţi bani câştigă CEL MAI RAPID OM DIN LUME

Publicat: Duminică, 05 August 2012 16:18 // Actualizat: Duminică, 05 August 2012 16:25 // Sursa: Mediafax

Usain Bolt, cel mai rapid om din lume, câştigă de 20 de ori mai mult decât sportivii cu care concurează, reuşind, după rezultatele excelente de la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, să obţină sponsori generoşi, contracte bănoase de publicitate, colaborări profitabile şi chiar să publice cărţi.

Foto: jurnalul.ro

Bolt s-a dus la Beijing cu două mici sponsorizări, de la Puma şi de la operatorul jamaican de telefonie mobilă Digicel. După cele trei medalii de aur şi trei recorduri mondiale cucerite acolo, sprinterul jamaican a devenit o vedetă internaţională şi câştigă acum de 20 de ori mai mult decât venitul tipic al unui alergător de acelaşi calibru, potrivit Forbes.

Gatorade, Hublot şi Virgin Media au semnat contracte de sponsorizare cu Bolt după Olimpiada de la Beijing. Visa a încheiat un contract de publicitate cu sportivul, folosind imaginea sa pe panouri din Europa şi alte locuri unde atletismul este urmărit. Operatorul de plăţi cu cardul poate utiliza imaginea lui Bolt şi în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra.

Compania Soul Electronics a creat o gamă de căşti pe care le va promova ca fiind dezvoltate de Usain Bolt.

Acesta a obţinut în iunie un contract de câteva milioane de dolari cu producătorul auto japonez Nissan Motor, care vrea să folosească imaginea sportivului într-o campanie publicitară la nivel mondial.

Bolt a publicat în 2010 o autobiografie, "9:58: Cum e să fii cel mai rapid on de pe planetă", şi pregăteşte o nouă carte pentru după Olimpiada de la Londra.

Puma a rămas cel mai mare sponsor al lui Usain Bolt, acesta fiind "faţa" producătorului german de articole sport. Puma i-a oferit în 2010 sportivului un contract de 9 milioane de dolari pe an, sumă astronomică pentru un sprinter, regăsită mai degrabă în sporturi precum fotbalul, tenisul sau baschetul. În SUA, contractul uzual oferit de Nike unui jucător de fotbal american sau de baseball este de numai un milion de dolari pe an.

Comparativ cu aceste sume, premiile obţinute pe pistă par bani de buzunar, chiar dacă se pot ridica la câteva sute de mii de dolari pe an.

Bolt face bani şi din sumele solicitate pentru a concura la diverse evenimente sportive. Suma cerută pleacă de la 200.000 de dolari şi poate ajunge la 350.000 de dolari pentru un eveniment sportiv major.

Duminică seara va avea loc, la Londra, finala la 100 metri sprint, care ar putea fi cea mai urmărită competiţie a actualei ediţii a Jocurilor Olimpice. Organizatorii au primit peste un milion de solicitări pentru bilete la eveniment, deşi preţul unui tichet este de peste 1.000 de dolari. Principalul concurent al lui Bolt va fi compatriotul său Yohan Blake, actual campion mondial la 100 metri sprint după ce Bolt a fost descalificat din finala de anul trecut pentru că a furat startul. Blake l-a bătut pe Bolt şi în timpul probelor organizate în Jamaica înaintea Jocurilor Olimpice.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8738
RON
29 Sep
noapte 12 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H