Ford, una dintre cele mai mari companii auto la nivel internațional, va implementa concedieri voluntare masive, iar mii de angajați vor fi afectați de decizia conducerii.
Ford a ajuns la un acord cu privire la protejarea locurilor de muncă la fabrica sa din Köln, ce vizează peste 10.000 de angajați, în condițiile în care cererea pentru vehicule electrice continuă să scadă.
Compania anunță că a ajuns la un acord cu reprezentanții angajaților pe un plan care include plecări voluntare ca parte a măsurilor de adaptare la noile condiții de piață.
Citește și : Continuă sau nu Programul Rabla? Oprirea acestuia ar însemna un dezastru pentru Dacia și Ford
Compania americană trece printr-o perioadă de restructurare în Europa, iar faptul că vor avea loc concedieri la fabrica din Köln, precum și închiderea planificată a uzinei din Saarlouis, afectează în mod semnificativ statutul Germaniei drept centru important al industriei auto.
Acordul încheiat vineri de Ford cu angajații săi este unul dureros: compania urmează să renunțe la un 2.900 dintre aceștia până în anul 2032.
„Reducerile de personal se bazează în principal pe concedieri voluntare. Plățile compensatorii sunt generoase și semnificativ peste nivelul din industria auto”, a declarat Benjamin Gruschka, șeful consiliului angajaților.
Sindicaliștii se declară, totuși, mulțumiți de faptul că au reușit să instituie anumite măsuri de protecție prin acordul cu Ford, descriindu-le drept o „plasă de siguranță”.
Compania a cerut Guvernului german să-i ofere mai multe stimulente, precum și să dezvolte infrastructura de încărcare, pentru a sprijini șoferii în tranziția către mobilitatea electrică, având în vedere că operațiunile Ford în Europa au înregistrat pierderi pe o perioadă îndelungată.
Citește și : GLOBAL FORUM ON NICOTINE 2025: O conferință pentru dreptul la informare și salvarea a milioane de vieți
De aceea, sindicatul IG Metall a organizat o grevă în fabricile Ford din Köln, exprimând îngrijorări cu privire la viitorul locurilor lor de muncă și solicitând plăți compensatorii și o „plasă de siguranță anti-insolvență”.