Formatele UEFA Champions League, Europa League și Conference League au fost schimbate. Cum se vor desfășura competițiile fotbalistice

Decizie nefavorabilă pentru marile echipe de fotbal din Europa: formatul UEFA Champions League va avea un format cu mai multe cluburi. Decizia se va implementa din sezonul 2024-2025. 

10 mai 2022, 19:35
Formatele UEFA Champions League, Europa League și Conference League au fost schimbate. Cum se vor desfășura competițiile fotbalistice

Din anul 2024, UEFA Champions League va avea un minicampionat de opt etape cu 36 de echipe, față de 32 de formații, câte evoluează în prezent în faza grupelor, cu șase etape. Decizia asumată pentru a oferi televiziunilor mai multe partide și implicit, pentru a crește profiturile, a fost anunțată marți, 10 mai, de UEFA.

„În urma unei consultări exhaustive cu părţile interesate din acest sport, Comitetul Executiv al UEFA a aprobat, astăzi, la Viena, formatul final şi lista de acces pentru competiţiile europene de club începând cu sezonul 2024/25, ca urmare a deciziei sale din 19 aprilie 2021 de a introduce aşa-numitul ‘sistem elveţian’.

Principalele modificări se referă la reducerea de la 10 la 8 meciuri în faza de campionat UEFA Champions League şi la schimbarea criteriilor de alocare a două dintre cele patru locuri suplimentare în UEFA Champions League, eliminând accesul pe baza coeficientului clubului. Acest lucru confirmă angajamentul ferm al UEFA faţă de principiul competiţiilor deschise şi al meritului sportiv, recunoscând în acelaşi timp necesitatea de a proteja ligile naţionale.

Cele opt meciuri din UEFA Champions League se vor disputa în cele zece săptămâni europene prevăzute de decizia luată în aprilie 2021. UEFA Champions League, UEFA Europa League şi UEFA Europa Conference League se vor bucura toate de o săptămână de exclusivitate calendaristică.

Cele patru locuri suplimentare create prin creşterea de la 32 la 36 de echipe în faza ligii UEFA Champions League vor fi alocate după cum urmează:

– Un loc va merge la clubul clasat pe locul trei în campionatul asociaţiei aflate pe poziţia a cincea în clasamentul UEFA al asociaţiilor naţionale (n.r. – Franţa, acum).

– Un loc va fi atribuit unei campioane naţionale prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin aşa-numitul ‘Traseu al Campionilor’.

– Ultimele două locuri vor fi atribuite asociaţiilor cu cea mai bună performanţă colectivă a cluburilor lor în sezonul precedent (n.r. – numărul total de puncte obţinute împărţit la numărul de cluburi participante). Aceste două asociaţii vor câştiga câte un loc pentru clubul cel mai bine clasat în campionatul intern după poziţiile de UEFA Champions League. De exemplu, la sfârşitul sezonului actual, cele două asociaţii care ar adauga un club în Liga Campionilor, pe baza performanţei colective a cluburilor lor, ar fi Anglia şi Olanda.

– Comitetul Executiv al UEFA a confirmat încă o dată că toate meciurile de dinaintea finalei se vor juca în continuare la mijlocul săptămânii, recunoscând importanţa calendarului intern al meciurilor din Europa”, a precizat UEFA.

 

Cum se vor desfășura UEFA Champions League, Europa League și Conference League

 

Pe scurt, din 2024 UEFA Champions League va avea 36 de echipe, cu patru mai multe, iar faza tradițională a grupelor va fi transformată într-o singură fază de tip campionat, care va include toate cluburile participante.

Practic, fiecărui club i se va asgura din 2024 un minim de opt meciuri în faza de campionat împotriva a opt adversari diferiţi (n.r. – patru meciuri acasă, patru în deplasare), în loc de cele şase meciuri anterioare împotriva a trei echipe, jucate în sistem ‘acasă şi în deplasare’, a explicat UEFA.

Primele opt cluburi din faza campionat se vor califica automat pentru faza eliminatorie, în timp ce echipele care vor termina între locurile 9 şi 24 vor participa la un baraj în două manşe pentru a-şi asigura drumul spre optimi.

Modificări similare de format vor fi aplicate şi în celelalte două competiții intercluburi, UEFA Europa League (n.r. – 8 meciuri în faza campionat) şi UEFA Europa Conference League (n.r. – 6 meciuri în faza campionat), iar ambele vor include, de asemenea, 36 de echipe în faza campionat.