Formaţiuni ciudate, detectate pe asteroidul care a trecut la distanţă mică de Pământ VIDEO

Astronomii americani au detectat formaţiuni ciudate pe suprafaţa asteroidului cu diametrul de 400 de metri - 2005 YU55 - care a trecut miercuri la mică distanţă de Pământ, potrivit serviciului de presă al Jet Propulsion Laboratory NASA, potrivit bostonherald.com.

RomaniaTV.net
10 nov. 2011, 19:13
Formaţiuni ciudate, detectate pe asteroidul care a trecut la distanţă mică de Pământ VIDEO

Oamenii de ştiinţă au efectuat observaţii cu ajutorul unui radiotelescop de 70 de metri, instalat la Goldstone, potrivit Agerpres.

‘Animaţia dintr-o serie de imagini ne-a permis să studiem structura reliefului asteroidului într-o măsura mai mare în comparaţie cu analiza de imagini individuale. Am detectat unele structuri misterioase pe suprafaţa 2005 YU55 a căror esenţă nu o înţelegem încă. Până în prezent, am studiat mai puţin de jumătate din suprafaţa corpului ceresc şi ne aşteptăm la alte surprize‘ – a declarat Lance Benner de la JPL, conducătorul grupului de observare.

Asteroidul 2005 YU55, de dimensiunea unui portavion mediu, a trecut cu bine pe lângă Pământ la o distanţă de 325 000 de kilometri de centrul acestuia. 

Astrofizicienii au presupus că asteroidul are în compoziţia sa molecule de carbon şi de apă îngheţată. NASA intenţionează să obţină informaţii mai detaliate despre structura, suprafaţa, forma, mărimea exactă şi alte caracteristici ale acestuia.

Un program NASA pentru detectarea corpurilor cereşti a descoperit 90% din obiectele mari care reprezintă un potenţial pericol pentru Terra.