Formula 1, cu şase campioni mondiali la start în 2012

Formula 1 va avea la start în acest sezon şase campioni mondiali, Michael Schumacher, Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Jenson Button, Lewis Hamilton şi Kimi Raikkonen, un record în istoria Marelui Circ, dar va fi lipsită de doi monştri sacri ai acestui sport, Rubens Barrichello şi Jarno Trulli.

RomaniaTV.net
14 mart. 2012, 14:32
Formula 1, cu şase campioni mondiali la start în 2012

Practic, toţi campionii mondiali din 2000 încoace vor fi la startul sezonului, programat la 18 martie, în Australia. Ultimul sosit în această galerie selectă este finlandezul Kimi Raikkonen, care după doi ani petrecuţi fără mari realizări în Campionatul Mondial de raliuri şi în alte competiţii a decis să revină la prima sa dragoste, Formula 1.

Raikkonen, 32 de ani, campion mondial în 2007 cu Ferrari, a semnat un contract pe doi ani cu echipa Lotus Renault. Anterior, el a concurat în Formula 1 pentru echipele Sauber (2001), McLaren-Mercedes (2002-2006) şi Ferrari (2007-2009), înregistrând 18 victorii în 157 de curse.

Echipele care au ocupat, anul trecut, primele patru poziţii în clasamentul constructorilor vor miza şi în noul sezon pe aceleaşi linii de piloţi. Campioana mondială a ultimelor două ediţii, Red Bull, îi va avea în componenţă pe germanul Sebastian Vettel, de asemenea câştigător al ultimelor două trofee ale piloţilor, şi pe australianul Mark Webber.

McLaren-Mercedes este singura formaţie care are pe grila de start doi campioni mondiali, pe britanicii Jenson Button (2009) şi Lewis Hamilton (2008), în timp ce pentru Ferrari vor evolua spaniolul Fernando Alonso (2005 şi 2006) şi brazilianul Felipe Massa.

Cel mai titrat pilot din istoria F1, septuplul campion mondial Michael Schumacher (1994, 1995, 2000-2004), totodată cel mai bătrân pilot de pe grilă la cei 43 de ani ai săi, îşi începe ultimul sezon din contract cu echipa Mercedes GP alături de tânărul său conaţional german, Nico Rosberg.

Începând cu Lotus Renault, locul 5 anul trecut, schimbările în componenţa echipelor sunt importante, cu excepţia team-ului Sauber, pentru care vor concura în 2012 tot japonezul Kamui Kobayashi şi mexicanul Sergio Perez.

Astfel, Lotus a renunţat la Bruno Senna şi Vitali Petrov pentru a le face loc lui Kimi Raikkonen şi Romain Grosjean. Elveţianul cu licenţă franceză, în vârstă de 25 de ani, revine în prim-plan la echipa deţinută în acest moment de fondul de investiţii Genii Capital, după ce în 2010 a concurat în şapte curse, iar anul trecut a fost pilot de teste.

În mod surpinzător, Force India l-a dat afară pe germanul Adrian Sutil, unul dintre piloţii apreciaţi din Formula 1. Cel mai probabil, în decizia echipei patronate de omul de afaceri Vijay Mallya a contat scandalul în care a fost implicat Sutil, condamnat de un tribunal din Munchen la 18 luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 200.000 de euro pentru vătămarea corporală a unui oficial al echipei Lotus-Renault, în timpul unei petreceri.

Locul său va fi luat de un alt german, Nico Hulkenberg, care revine pe grila de start după un an de pauză, în care a fost pilot de teste la team-ul indian. Hulkenberg, 24 de ani, şi-a făcut debutul în Marele Circ la Williams, însă nu a rămas la această echipă decât un sezon, 2010.

Doi piloţi cu o bogată prezenţă în Formula 1, Rubens Barrichello şi Jarno Trulli, au spus adio acestei competiţii, primul după 19 ani neîntrerupţi, iar cel de-al doilea după 15 ani.

Rubens Barrichello a concurat ultima dată în F1 pentru echipa Williams, însă contractul său nu a fost prelungit la finalul anului trecut. Brazilianul a luat startul în 322 de curse de Formula 1 între 1993 şi 2011, un record în această clasă automobilistică, ca pilot al echipelor Jordan Stewart, Ferrari, Honda, Brawn GP şi Williams, urcând de 68 de ori pe podium. Cele mai bune sezoane ale sale au fost în 2002 şi 2004, când el a terminat pe locul doi în clasamentul Campionatului Mondial, după coechipierul său de la Ferrari, Michael Schumacher. În 2012, Barrichello va concura în IndyCar.

Frank Williams a adus tot un brazilian, pe Bruno Senna, la volanul rămas liber după îndepărtarea lui Barrichello. Astfel, nepotul legendarului Ayrton Senna şi-a asigurat un loc în 2012 după ce anul trecut a fost dat afară de la Lotus-Renault. El îl va avea coechipier pe Pastor Maldonado, venezueleanul care se va afla la al doilea an în F1.

Iniţial, Trulli făcea parte şi în 2012 din Team Lotus, devenită începând cu acest sezon Caterham. El chiar a fost prezent la prima sesiune de teste din acest an, desfăşurată la Jerez, dar la 17 februarie a fost anunţat că este înlocuit cu rusul Vitali Petrov, un alt fost pilot al echipei Lotus-Renault, care acum va fi coechipier cu finlandezul Heikki Kovalainen. Astfel, pentru prima dată din 1969, niciun pilot italian nu se va afla pe grila de start a Formulei 1. În afară de Team Lotus, Trulli a evoluat în carieră la Minardi, Prost, Jordan, Renault şi Toyota. El are în palmares o victorie şi 11 clasări pe podium în 256 de curse.

Scuderia Toro Rosso, „sora” mai mică a campioanei Red Bull, a renunţat la Jaime Alguersuari şi Sebastien Buemi şi şi-a dat monoposturile pe mâna australianului Daniel Ricciardo şi pe cea a unui debutant, francezul Jean-Eric Vergne.

Ricciardo, de 22 de ani, a concurat anul trecut în 10 curse pentru HRT, unde a fost împrumutat de Toro Rosso, echipă la care era pilot de teste. Jean-Eric Vergne, în vârstă de 21 de ani, a făcut parte din Red Bull Junior Team, la fel ca Ricciardo, şi îşi va face „botezul” oficial în Marele Circ la 18 martie.

Şi Marussia, fosta echipă Virgin, va avea în rândurile sale un debutant francez în 2012, pe Charles Pic, 22 de ani, ce va face pereche cu experimentatul pilot german Timo Glock. Pic îl va înlocui pe belgianul Jerome D’Ambrosio, care nu i-a impresionat pe oficialii team-ului la prima sa participare în F1, anul trecut.

Hispania Racing Team, o altă „cenuşăreasă” a F1, se va alinia la startul noului sezon cu un nou management, cu un nou sediu şi cu un nou pilot. Veteranul spaniol Pedro de la Rosa (41 de ani), a fost adus în locul italianului Vitantonio Liuzzi şi va fi coechipier cu indianul Narain Karthikeyan.

În iulie 2011, pachetul majoritar de acţiuni al echipei, deţinut de omul de afaceri Jose Ramon Carabante, a fost preluat de grupul spaniol de investiţii Thesan Capital. Noul proprietar anunţa în momentul achiziţiei că va face ca echipa să aibă o amprentă „mai spaniolă” şi îi va stabili definitiv sediul în Spania. Astfel, l-a schimbat pe managerul german de origine română Colin Kolles cu fostul pilot spaniol Luis Perez-Sala, iar sediul din Germania a fost mutat la Madrid.

Prima etapă a CM de Formula 1 va avea loc duminică, de la ora 08.00, pe circuitul Albert Park in Melbourne. Calificările sun programate o zi mai devreme, de la aceeaşi oră.