Formula 1: Dublă Mercedes în Canada, Lewis Hamilton se îndreaptă spre un nou titlu mondial

Pilotul britanic al echipei Mercedes, Lewis Hamilton, a câştigat, duminică, Marele Premiu al Canadei, a şaptea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, el fiind urmat de coechipierul său, finlandezul Valtteri Bottas (+19.783), şi de australianul Daniel Ricciardo de la Red Bull (+35.297).

11 iun. 2017, 21:40
Formula 1: Dublă Mercedes în Canada, Lewis Hamilton se îndreaptă spre un nou titlu mondial

Pilotul britanic Lewis Hamilton (Mercedes) a câștigat, duminică, Marele Premiu al Canadei, pe circuitul ”Gilles Villeneuve” din Montreal, etapă din Campionatul Mondial de Formula 1. Germanul Sebastian Vettel de la Ferrari a ocupat locul al patrulea (+35.907), înaintea piloţilor Force India, mexicanul Sergio Perez – locul 5 (+40.476) şi francezul Esteban Ocon – locul 6 (+40.716).

Pe locurile 7-10 s-au clasat în ordine finlandezul Kimi Raikkonen de la Ferrari (+58.632), germanul Nico Hulkenberg de la Renault (+1:00.374), canadianul Lance Stroll de la Williams şi francezului Romain Grosjean de la Haas, ultimii doi la un tur. Debutant în acest sezon, Stroll se află la primele puncte în Formula 1. Spaniolul Fernando Alonso de la McLaren-Honda a abandonat cu două tururi înainte de final, când ocupa locul 10, iar olandezul Max Verstappen de la Red Bull în turul 11.

Plecat din pole-position, Lewis Hamilton a câştigat fără probleme pentru a şasea oară în Canada. Misiunea lui a fost „înlesnită” de olandezul Max Verstappen de la Red Bull. Acesta a pornit de pe locul al patrulea al grilei şi, după primele viraje, a urcat pe locul 2. În drumul său către fruntea plutonului, i-a rupt aripa-faţă a monopostului liderului clasamentului piloţilor, germanul Sebastian Vettel de la Ferrari. pornit de pe a doua poziţie a grilei. Căzut pe locul 4 după primul tur, Vettel a trecut devreme pe la boxe, în turul 4/70, şi a mai făcut-o o dată, în turul 50, în condiţiile în care majoritatea piloţilor a făcut doar un schimb de pneuri. El a revenit pe locul 4 în final, când a întrecut, în ultimele tururi, monoposturile Force India. Vettel a profitat de refuzul lui Perez de a se lăsa depăşit de colegul său Ocon, mai rapid şi cu potenţial de a lupta pentru ultima poziţie a podiumului, ocupată de Ricciardo. Ocon a trebuit să încerce să-l depăşească în „luptă dreaptă” pe colegul său, a greşit şi a ieşit în decor, fiind întrecut de Vettel. Germanul de la Ferrari a trecut apoi uşor de Perez, limitând „pagubele” în clasamentul general.

La scurt timp după start, Max Verstappen a fost nevoit să abandoneze din poziţia a doua, în turul 11, din cauza unor probleme tehnice. Astfel, Bottas, plecat al treilea, a avut cale liberă spre locul 2, în timp ce Hamilton a fost fără rival până la finiş.

Safety car-ul a intrat pe pistă în turul I, în urma unui accident între spaniolul Carlos Sainz de la Toro Rosso şi brazilianul Felipe Massa de la Williams.

La festivitatea de premiere, Ricciardo a băut din nou şampanie din pantoful său. Actorul Patrick Stewart, cel care i-a intervievat pe piloţi pe podium, a surprins asistenţa şi nu a ezitat să bea şi el şampanie din pantoful australianului.

Cu al treilea succes în acest an, Hamilton a redus de la 25 la 12 puncte diferenţa faţă de Vettel, în ierarhia piloţilor. Mercedes a revenit în frunte în clasamentul constructorilor, întrecând Ferrari cu opt puncte.

Clasamentul piloţilor este următorul (primele zece locuri):

1. Sebastian Vettel 141 de puncte;

2. Lewis Hamilton 129;

3. Valtteri Bottas 93;

4. Kimi Raikkonen 73;

5. Daniel Ricciardo 67;

6. Max Verstappen 45;

7. Sergio Perez 44;

8. Esteban Ocon 27;

9. Carlos Sainz jr. 25.

10. Felipe Massa 20;

Clasamentul constructorilor este următorul:

1. Mercedes 222 de puncte;

2. Ferrari 214;

3. Red Bull  112;

4. Force India 71;

5. Toro Rosso  29;

6. Williams  22;

7. Renault 18;

8. Haas  15;

9. Sauber 4;

10. McLaren-Honda 0. 

Următoarea etapă, Marele Premiu al Azerbaidjanului, va avea loc, la 25 iunie, la Baku.

viewscnt