Formular de ofertă pentru toţi românii care n-au trecut în piaţa liberă de energie electrică. Cum arată documentul şi ce trebuie completat

Monitorul Oficial a publicat un document cu privire la formularul pentru selecţia de ofertă a furnizorului de energie electrică.

26 ian. 2021, 09:51
Formular de ofertă pentru toţi românii care n-au trecut în piaţa liberă de energie electrică. Cum arată documentul şi ce trebuie completat

Formular de ofertă pentru toţi românii care n-au trecut în piaţa liberă de energie electrică. Potrivit ANRE, sunt aproximativ 5,7 milioane de români care nu au optat încă pentru piaţa concurenţială. Aceştia vor primi împreună cu factura de energie electrică şi formularul menţionat mai sus.

Formular de ofertă pentru toţi românii care n-au trecut în piaţa liberă de energie electrică. Ce spun autorităţile

Formularul care va fi trimis clientului de energie electrică va trebui să conţină oferta cea mai mică (din punct de vedere al preţului) din piaţa concurenţială, oferta concurenţială alternativă şi oferta din serviciul universal, adică cea din fostul sector reglementat.

Documentul a fost reglementat prin Ordinul ANRE nr. 5/2021 care a simplificat procesul de contractare şi informare cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrică, astfel încât clientul final să poată decide în cunoştinţă de cauză cu privire la oferta cea mai potrivită nevoilor proprii.

ANRE a prevăzut obligaţii suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanţă de informare a clienţilor casnici, respectiv de a transmite, odată cu fiecare factură emisă până la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare precum şi un Formular de selecţie ofertă.

Formularul de selectie ofertă conţine oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurenţială alternativă şi oferta de serviciu universal, oferte aplicabile în semestrul I 2021, precum şi valoarea reducerii comerciale acordate şi perioada de aplicare.

„Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurenţială optimă, iar transmiterea formularului prin selecţia unei oferte constituie acordul de contractare şi, implicit, obligaţie contractuală pentru ambele părţi. Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat şi semnat de către client”, a informat ANRE.

Ulterior, furnizorul are obligaţia ca, după cel puţin 5 zile de la data primirii formularului de selecţie completat, să transmită clientului final, o dată cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat. Prin această facilitate oferită clienţilor casnici, se simplifică procesul de contractare şi se evită deplasările clienţilor şi aglomeraţia de la centrele de relaţii cu publicul ale furnizorilor. Precizăm că în noul ordin obligaţia de informare a clienţilor privind procesul de liberalizare este mai bine structurată, iar furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia să o transmită odată cu fiecare factură trimisă pe tot parcursul anului 2021. În vederea facilitării procesului de schimbare a furnizorului de energie de către consumatorul final şi optimizării procesului operaţional, ANRE are în derulare proiectul

„Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Citeşte şi: Vești importante pentru români. Consumatorii de energie electrică vor beneficia de cel mai bun furnizor de energie electrică. ANRE a aprobat ordinul!