Forţele Aeriene Române au interceptat o aeronavă militară rusă în apropierea spațiului aerian al Țărilor Baltice

Un detaşament format din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon aparţinând Forţelor Aeriene Române participă la misiunea de poliţie aeriană întărită în Ţările Baltice, în perioada aprilie - iulie.

31 mai 2023, 21:04
Forţele Aeriene Române au interceptat o aeronavă militară rusă în apropierea spațiului aerian al Țărilor Baltice

O aeronavă militară de transport rusă a fost interceptată, marţi, de către Forţele Aeriene Române, care se aflau în misiune de poliţie aeriană în regiunea Ţărilor Baltice.

„Cea mai recentă misiune de interceptare pentru Carpathian Vipers a avut loc în data de 30 mai, când avioanele F-16 au fost alertate de către Centrul de operaţii aeriene NATO din Uedem, Germania. O aeronavă militară de transport, aparţinând Federaţiei Ruse, a fost detectată în zona de responsabilitate a NATO, în apropierea spaţiului aerian al ţărilor baltice. Conform procedurilor standard ale Alianţei, după interceptare, aeronava a fost escortată în siguranţă până la clarificarea situaţiei aeriene”, au transmis reprezentanţii Forţelor Aeriene Române pe Facebook, citate de Agerpres.

Un detaşament format din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon aparţinând Forţelor Aeriene Române participă la misiunea de poliţie aeriană întărită în Ţările Baltice, în perioada aprilie – iulie.

Dimitri Medvedev amenință Marea Britanie: ”Nătângii de oficiali ai Marii Britanii, duşmanul nostru etern, pot fi o țintă legitimă”
Obiectivul principal al misiunii desfăşurate în spaţiul aerian al Lituaniei, Letoniei şi Estoniei este de a preveni încălcarea spaţiului aerian aliat şi de a oferi asistenţă aeronavelor militare şi civile în situaţii de urgenţă apărute în timpul zborului.

Personalul care este dislocat în Lituania, la baza aeriană din Siauliai, provine majoritar din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks” a Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”.

Comandantul detaşamentului, care poartă simbolic denumirea de „Carpathian Vipers”, este comandorul Cosmin Vlad. Acesta este un pilot experimentat, face parte din echipa Statului Major al Forţelor Aeriene şi a reprezentat Forţele Aeriene în numeroase misiuni naţionale şi internaţionale.

Război în Ucraina: Portul Odesa a fost incendiat după ce a fost atacat cu drone iraniene. Ucraina amenință cu restricții comerciale pentru Iran
Misiunea de Poliţie Aeriană Întărită în Ţările Baltice sub comandă NATO – Baltic Air Policing (BAP), ca parte a supravegherii militare a spaţiului aerian al statelor baltice, se desfăşoară pe baza unui sistem de rotaţie a sarcinilor efectuate de ţările aliate începând din 2004. În anul 2007, Forţele Aeriene Române au mai participat la această misiune cu patru aeronave MiG-21 LanceR ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.