Forţele irakiene au pătruns într-un oraş controlat de ISIS

Forțele irakiene au intrat miercuri fără prea mari dificultăți în orașul Ar Rutba din vestul Irakului, aflat din 2014 sub controlul grupării Statul Islamic (SI) și situat pe drumul principal dintre Bagdad și frontiera cu Iordania, potrivit unui purtător de cuvânt militar american, citat de AFP    

19 mai 2016, 03:58
Forţele irakiene au pătruns într-un oraş controlat de ISIS

„În urmă cu câteva ore, aproape o treime din oraș era curățată” de orice prezență jihadistă, a afirmat purtătorul de cuvânt al operațiunii militare americane împotriva SI, colonelul Steve Warren, care s-a exprimat prin videoconferință de la Bagdad.

Jihadiștii au fost puțin numeroși, „200-250 după cele mai înalte estimări”, și „nu au opus” o rezistență foarte puternică în fața înaintării forțelor irakiene, a informat purtătorul de cuvânt, în opinia căruia orașul urmează să fie complet liber de orice prezență jihadistă „foarte curând”.

Pentru militarii americani, pierderea orașului Ar Rutba îi privează pe jihadiști de o „zonă de sprijin” pentru operațiunile lor din provincia sunnită Al Anbar, în care forțele irakiene au angajat o ofensivă majoră împotriva SI.

Potrivit purtătorului de cuvânt american, în provincia respectivă au mai rămas „câteva sute, aproape o mie” de jihadiști.

Majoritatea forțelor SI din Irak, „între 10.000 și 12.000”, sunt în prezent „concentrate în jurul orașelor Mosul și Tal Afar, în provincia Ninive din nordul țării, a mai spus colonelul Steve Warren.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a anunțat eliminarea, vineri, într-un bombardament aerian, a doi luptători SI considerați ca „ținte de înaltă valoare” de către coaliție.

O bombă a coaliției l-a ucis pe Abu Hamza, un comandant local din valea Eufratului, și pe Abu Safiya, implicat în atacuri cu arme chimice de asemenea în valea Eufratului, a precizat colonelul.

Abu Hamza era un vechi membru al organizației Al-Qaida în Irak care „a planificat și condus operațiuni împotriva soldaților americani” în timpul războiului din Irak, a subliniat purtătorul de cuvânt.