Forţele irakiene au preluat controlul asupra celui mai mare cartier din Fallujah

Forțele irakiene au cucerit miercuri cel mai mare cartier din sudul orașului Fallujah, un bastion al grupării jihadiste Stat Islamic (SI), a declarat un oficial al forțelor antiteroriste

RomaniaTV.net
08 iun. 2016, 15:44
Forţele irakiene au preluat controlul asupra celui mai mare cartier din Fallujah

Sprijinite de coaliția internațională condusă de Washington și de unități paramilitare, forțele guvernamentale au lansat pe 23 mai o ofensivă pentru a cuceri orașul Fallujah, situat la 50 km vest de Bagdad, aflat sub controlul grupării ultra-radicale sunnite din ianuarie 2014.

‘Forțele antiteroriste au eliberat în totalitate cartierul Chouhada al-Thania de sub controlul Daesh (acronimul în arabă pentru SI) și au arborat steagul irakian pe clădirile din această zonă’, a declarat Sabah al-Nomane, un purtător de cuvânt al forțelor de elită din cadrul serviciului de contraterorism (CTS), potrivit Agerpres.

‘Forțele armate și cele de poliție vor fi responsabile de controlul cartierului după dezamorsarea oricărui dispozitiv exploziv’ lăsat de jihadiști, a adăugat el.

Citeşte şi Peste 20 de morţi şi circa 50 de răniţi într-o serie de atacuri teroriste la Bagdad

În același timp, un locotenent-colonel al poliției din provincia Al-Anbar, din care face parte orașul Fallujah, a declarat că „două atentate sinucigașe planificate de luptători Daesh au fost dejucate’ în cursul dimineții.

El a precizat că cinci membri ai forțelor de securitate au fost răniți miercuri în timpul luptelor cu combatanții SI.

Mii de civili se află încă prinși în capcană în oraș și jihadiștii încearcă să-i oprească să fugă pentru a-i folosi ca „scuturi umane”.

Fallujah este unul dintre principalele bastioane ale SI și al doilea oraș ca mărime din Irak aflat în continuare sub controlul organizației extremiste, după Mosul, în nord.