Forţele irakiene au preluat controlul asupra unei moschei din Mosul

Forțele irakiene au anunțat joi că au preluat controlul asupra moscheii Al-Nuri, unde Abu Bakr al-Baghdadi și-a ținut în iulie 2014 prima predică în calitate de șef al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), ultima sa apariție publică știută până în prezent.

29 iun. 2017, 11:27
Forţele irakiene au preluat controlul asupra unei moschei din Mosul

Anunțul a fost făcut de armata irakiană, potrivit căreia forțele speciale au recucerit moscheea din mâinile jihadiștilor.  ‘Statul lor fictiv a căzut’, a declarat — potrivit Reuters — un purtător de cuvânt al armatei irakiene, citat de postul public de televiziune irakian.

Cu toate acestea, un comandant al forțelor speciale, generalul Abdelwahab al-Saadi, a declarat pentru AFP că situl nu a fost încă recucerit, dar că forțele irakiene sunt pe cale să o facă, aflându-se la numai 20 de metri de acele locuri. „Serviciul de contraterorism (CTS) controlează moscheea Al-Nuri și Al-Hadba ((minaretul înclinat — n.r.)”, a anunțat Comandamentul pentru operațiuni comune într-un comunicat.

Moscheea și minaretul înclinat, cunoscut sub numele de „Hadba” (Cocoșatul), distruse săptămâna trecută de jihadiști, erau monumentele emblematice ale orașului Mosul. Ele au dobândit o importanță specială mai ales în timpul dominației SI, care a cucerit Mosul în 2014, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Bătălia pentru Mosul: Statul Islamic a aruncat în aer Marea Moscheie al-Nuri din Mosul

În această moschee, Al-Baghdadi și-a făcut apariția la puțin timp după ce jihadiștii au cucerit acest al doilea oraș ca mărime din Irak, îndemnându-i într-o predică pe musulmani să-i dea ascultare.

Minaretul, a cărui construcție a fost finalizată în 1172, era o emblemă a orașului și a fost imprimată pe biletele de 10.000 de dinari irakieni. Jihadiștii au arborat drapelul lor negru în vârful lui, la o înălțime de 45 de metri.