Forţele irakiene cuceresc ULTIMUL BASTION al Statului Islamic din Ramadi

Forţele irakiene au preluat controlul asupra ultimei fortăreţe a Statului Islamic din Ramadi, din vestul oraşului.

28 dec. 2015, 07:58
Forţele irakiene cuceresc ULTIMUL BASTION al Statului Islamic din Ramadi

Preluarea controlului asupra acestui obiectiv „semnifică faptul că Statul Islamic a fost învins în Ramadi”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei irakiene, Sabah al-Numani, citat de Reuters. 

Numani a ţinut să sublinieze faptul că respectivul complex recucerit de armata irakiană se află sub „deplinul control al forţelor irakiene” şi că „nu mai există niciun combatant al Daesh (Statul Islamic)” în acest complex, precizând însă că „unii militanţi jihadişti s-ar fi putut ascunde în alte locuri din oraş”.

Purtătorul de cuvânt irakian a mai spus că va fi nevoie de o vastă operaţiune de „curăţire” a oraşului de eventualele dispozitive explozive plasate de jihadişti. Numai după o asemenea operaţiune trupele irakiene ar putea să circule în siguranţă.

Forţele irakiene au înaintat spre complexul guvernamental al provinciei Ramadi în noaptea de sâmbătă spre duminică şi i-au încercuit pe terorişti. Ofensiva armatei guvernamentale a fost susţinută şi de loviturile aeriene al coaliţiei conduse de Statele Unite, însă miliţiile şiite susţinute de Iran au fost interzise în operaţiunea guvernamentală pentru a evita eventuale violenţe între sectele din regiune.

Ramadi, capitala provinciei Anbar, a fost capturată de militaţi ai Statului Islamic în mai, după o săptămână de lupte între militanţii rebeli şi trupele guvernamentale.