Fosile de dinozaur care păstrează urme de globule roşii şi colagen, descoperite într-un muzeu

Uneori, paleontologii au surpriza de a face niște descoperiri foarte importante nu pe teren, ci în depozitele muzeelor. Opt fragmente osoase aparent nesemnificative, aparținând unor dinozauri din Cretacic, vechi de 75 de milioane de ani, care au fost ținute într-un depozit al unui muzeu londonez timp de peste un secol, după ce au fost dezgropate din provincia Alberta, Canada, prezintă resturi de țesuturi moi, globule roșii și colagen.

10 iun. 2015, 16:39

Descoperirea de resturi de țesuturi moi pe fosile atât de vechi este foarte rară, iar acest caz este cu atât mai surprinzător cu cât aceste fragmente fosile, care provin de la mai mulți dinozauri diferiți, nu sunt într-o stare de conservare excepțional de bună, așa cum a fost cazul altor fosile care prezentau astfel de resturi de țesuturi moi, potrivit Agerpres.

VEZI ŞI: Reptilă preistorică gigant, identificată în Scoţia. Cum arăta strămoşul monstrului din Lochness

Oamenii de știință au examinat aceste fosile cu microscoape de ultimă generație și au prelevat mostre de țesut folosind un fascicul focalizat de ioni, pentru a le expune structura internă.

Ne-am străduit să fim cât mai sceptici, dar, într-adevăr, trebuie să recunosc că niciunul dintre noi nu poate susține că aceste structuri ar putea reprezenta altceva decât resturi ale unor țesuturi moi„, a susținut unul dintre cercetătorii care au participat la studiu, Susannah Maidment, paleontolog la University College London.

Globulele roșii au fost identificate într-o gheară care ar putea să provină de la membrul din față al unui dinozaur carnivor din specia Gorgosaurus, animal care la maturitate ajungea la peste 9 metri lungime. Alte fosile păstrează urme de colagen, principala proteină structurală în cazul mai multor tipuri de țesuturi, înclusiv țesutul osos și piele, precum și fragmente ale aminoacizilor constituenți ai acestei proteine.

Deși am identificat structuri interne dense pe care le-am interpretat a fi nuclee celulare, iar celulele descoperite par să păstreze componente din sângele acestor animale, nu am identificat nicio urmă de material ADN. Însă chiar dacă am descoperi fragmente ADN, tot nu am putea reconstitui un dinozaur în genul filmului ‘Jurassic Park’ pentru că am avea nevoie de genomul complet al acestor animale„, a explicat Susannah Maidment.

Testele desfășurate pe resturile de globule roșii identificate în aceste fragmente de dinozauri indică o serie de similarități cu globulele roșii ale păsărilor, în special cu cele ale păsărilor emu, fapt care confirmă încă o dată descendența păsărilor din dinozauri.

CITEŞTE ŞI: Incredibil: Zeci de ouă de dinozaur, descoperite în centrul unui oraş din China VIDEO