Fost ambasador francez. Românii suferă de lipsă de încredere în instituţiile lor

Publicat: Vineri, 09 Noiembrie 2018 19:19 // Actualizat: Vineri, 09 Noiembrie 2018 19:19 // Sursa: romaniatv.net

”Românii suferă de o lipsă de încredere în instituţiile lor”, scrie fostul ambasador francez în România, Henri Paul, într-un editorial în Le Monde.

Fostul ambasador al Franţei în România, Henri Paul, apreciază într-un editorial în Le Monde, că poporul român nu pune în discuţie nici Uniunea Europană (UE) şi nici aderarea la valorile democratice, el vrea doar să găsească bazele unui contract social cu puterea, pentru a scoate ţara din aşteptare, scrie prestigiosul cotidian francez vineri, în ediţia online.

 Henri Paul vrea să-l contrazică pe corespondentul ziarului la Bucureşti, Mirel Bran, care se întreba zilele trecute despre o ieşire a României din Uniunea Europeană, potrivit news.ro.

”Situaţia politică şi chiar economică şi socială actuală a României nu este strălucitoare”, apreciază fostul ambasador la Bucureşti, însă ”această analiză merită să fie nuanţată şi contrazisă”, afirmă el, ”pentru că România nu are nimic a face cu vecinii ei, acaparaţi de curentul populist şi «iliberal»”, scrie el referindu-se la Ungaria lui Viktor Orban.

”Trebuie subliniată foarte marea singularitate a României în ansamblul Europei de Est”, subliniază diplomatul. El evocă ”o ţară la marginea Europei care aminteşte de fosta «Mitteleuropa», dominată mult timp de turci, iar apoi occidentalizată în marş forţat în a doua jumătate a secolului all XIX-lea, aparent unită prin limba sa, dar în realitate împărţită din cauza geografiei sale muntoase, istoriei sale pline de drame şi de inegalităţile sale sociale profunde”, potrivit news.ro.

”«Dezastrul» regimului Ceauşescu, care nu aveaegal între celelalte «democraţii populare» prin violenţa, stupiditatea şi iraţionalitatea sa, a încetat abia acum 30 de ani”, scrie Henri Paul, apreciind că ”asta nu a lăsat timp pentru regenerarea spiritelor şi mentalităţilor, nici nu a permis unor noi lideri să ajungă la putere”.

”Asupra acestei societăţi încă bolnavă de sechelele unei dictaturi care a reuşit să gonească din ţară o bună parte a elitelor sociale şi intelectuale a venit grefa unei a doua occidentalizări: aclimatizarea unor norme şi metode ale unei Uniuni Europene construite de vechi democraţii liberale”, analizează el, informează news.ro.

”Aproape toţi marii intelectuali şi artişti români din secolul al XX-lea au murit în Occident!”, notează între paranteze diplomatul francez. El arată că românii aşteaptă multe de la libertatea de circulaţie, o îmbunătăţire a nivelului de trai şi a infrastructurii învechite a ţării.

Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7619
RON
23 Feb
noapte -7 °
zi -1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H