Fost deputat de Suceava, reţinut pentru 24 de ore. Alexandru Ștefan Băișanu e cercetat pentru şantaj

Fostul deputat Ştefan Alexandru Băişanu a fost reţinut pentru 24 de ore şi introdus în arestul IPJ Suceava. Fostul parlamentar în vârstă de 53 de ani este vizat de un dosar în care este bănuit de şantaj.

05 aug. 2021, 19:50
Fost deputat de Suceava, reţinut pentru 24 de ore. Alexandru Ștefan Băișanu e cercetat pentru şantaj
foto: monitorulsv.ro

Trei percheziţii domiciliare au fost efectuate de poliţişti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, pentru documentarea activităţii infracţionale a lui Alexandru Ștefan Băișanu, fost deputat de Suceava. Anchetatorii au ridicat mai multe înscrisuri, dispozitive de stocare a datelor electronice, dispozitive de comunicare la distanţă şi alte dispozitive electronice şi au fost pus în executare un mandat de aducere pe numele bărbatului de 53 de ani.

În urma audierii, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Ipoteşti au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de fostul deputat Ştefan Alexandru Băişanu, care a fost introdus în arestul IPJ Suceava.

Cazul a intrat în atenţia Poliţiei Ipoteşti, în urma unei plângeri depuse de un bărbat, fost asociat al lui Băişanu în dezvoltarea unui centru de echitaţie pe un teren din apropierea unui iaz, luciu de apă pe care petentul îl are în administrare în urma unei licitaţii. Acesta susţine că fostul deputat nu s-ar fi ţinut de cuvânt privind realizarea investiţiei şi că l-a determinat să investească mari sume de bani pentru achiziţionarea unui teren din zona iazului şi pentru înfiinţarea centrului de echitaţie din Ipoteşti. Băişanu este acuzat că nu i-ar fi returnat sumele investite şi i-ar fi spus că îi plăteşte datoriile dacă îi va ceda şi iazul.

Citeşte şi: Ies detalii-bombă la iveală, de la Primăria Bacău. Edilul USR-ist l-a angajat fictiv pe Ionuț Avram la Camera Deputaților

Fost deputat de Suceava, reţinut pentru 24 de ore. Foştii colaboratori lansează acuzaţii de grave la adresa lui Alexandru Ștefan Băișanu

Potrivit Monitorul de Suceava, fostul deputat Alexandru Ștefan Băișanu are calitatea de suspect și este acuzat de comiterea a două infracțiuni de șantaj. Victime ar fi doi foști colaboratori ai acestuia, unul dintre ei fiind și cel care a depus plângeri penale împotriva lui Băișanu inclusiv la DNA și la Poliție. Este vorba de Corneliu Lefter, care reclama următoarele:

„După 1 mai 2021 i-am comunicat lui Ştefan Alexandru Băișanu că eu nu mai pot să cheltui bani, și drept urmare, mai departe să se descurce și că totodată aștept să îmi achite datoriile. Şocul total a fost când, în loc să vină cu soluții el a trecut la amenințări de toate felurile, începând de la amenințări precum că el mă va desființa pe mine și familia mea, trecând apoi la amenințări de genul că el îmi va fi sfârșitul, că el îmi va da cu parul în cap, că îmi va băga toporul în gât, că mă va omorî, apoi că el are puterea de a mă băga la pușcărie.

După toată tirada de amenințări mi-a zis franc în față că dacă vreau să îmi dea toate datoriile trebuie să îi cedez lui contractul pe iaz și am de ales: ori cedez iazul și îmi dă datoriile, ori ne vom judeca 10 ani până îmi va da banii. Văzând că nici așa nu reușește a trecut la alt gen de atac. A mers efectiv la Primăria Ipotești unde a exercitat tot felul de presiuni pentru ca aceștia să îmi rezilieze contractul pe iaz. Din data de 10 mai 2021 acesta mi-a interzis accesul în incinta fermei, zicând că el este proprietar și că face ce vrea”, a precizat Corneliu Lefter în plângerile depuse la Poliție și DNA, conform sursei citate.

Ancheta în acest caz este derulată sub îndrumarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, care colaborează cu polițiști de la Secția Rurală Ipotești.

Cine este Alexandru Ștefan Băișanu

Alexandru Ștefan Băișanu a devenit parlamentar în 2012, fiind ales din partea USL Suceava. În 2016, a migrat la ALDE, pe listele căreia a obţinut un nou mandat de deputat în circumscripţia electorală nr.35 SUCEAVA. Până în februarie 2019, a fost vicelider al grupului ALDE din Camera Deputaţilor. În februarie 2020, Băișanu s-a alăturat grupului parlamentar PSD.

În prezent, Alexandru Ștefan Băișanu face parte din Partidul Puterii Umaniste (social-liberal).

Citeşte şi: Cătălin Drulă, prima reacţie la atacurile lui Florin Cîțu: ”Consecința nealocării banilor: incapacitate de plată în sistemul feroviar”. Explicaţiile ministrul Transporturilor