Fost europarlamentar austriac, acuzat în acelaşi caz cu Adrian Severin, condamnat la închisoare

Fostul ministru austriac de interne și europarlamentar conservator Ernst Strasser a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, într-un scandal în care a fost implicat și fostul europarlamentar PSD Adrian Severin.

RomaniaTV.net
13 oct. 2014, 16:12
Fost europarlamentar austriac, acuzat în acelaşi caz cu Adrian Severin, condamnat la închisoare

Fostul europarlamentar Ernst Strasser va sta trei ani în spatele gratiilor pentru fapte de corupţie.

În primă fază, instanța din Viena l-a condamnat pe Ernst Strasser la patru ani de închisoare. El a atacat în apel decizia Tribunalului din Viena, însă a pierdut. Cu toate acestea, pedeapsa sa a fost redusă.

Ernst Strasser a trebuit să demisioneze din postul de europarlamentar în martie 2011 după ce a fost prins în capcană de jurnaliști de la cotidianul britanic Sunday Times, dându-se drept lobby-iști. Filmat cu camera ascunsă, în 2010 și 2011, el a fost de acord să introducă amendamente specifice favorabile unui lobby contra unui cost de până la 100.000 de euro pe an. Filmele au fost difuzate pe YouTube.

Ernst Strasser s-a declarat întotdeauna nevinovat. El a afirmat în primul proces că a avut bănuieli de la început în legătură cu interlocutorii săi, estimând că ar putea fi agenți ai unor servicii secrete și că a decis să le joace jocul pentru a-i demasca.

În acest scandal de amploare a fost implicat şi europarlamentarul român Adrian Severin, dar şi alţi doi eurodeputaţi, românul Adrian Severin și spaniolul Pablo Zalba. Slovenul Zoran Thaler şi-a recunoscut faptele şi a fost condamnat la rândul său la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare.