Fost membru CSM: Consiliul a scris erata care l-a salvat pe Traian Băsescu

Erata cu ajutorul căreaia Traian Băsescu a rămas la putere în urma votului celor 7,4 milioane de români care l-au demis a fost scrisă de conducerea CSM cu implicarea şefei Curţii Supreme şi a şefului DNA de atunci. 

01 iun. 2015, 04:21
Fost membru CSM: Consiliul a scris erata care l-a salvat pe Traian Băsescu
Dezvăluirea a fost făcută în ediţia de duminică a emisiunii „Sinteza Zilei”, de fostul membru al Consiliului, Adrian Toni Neacşu. 
 
Acesta susţine că în procesul de redactare a eratei care a fost apoi preluată de Curtea Constituţională, au fost implicaţi fosta şefă a Consiliului, Alina Ghica, vicepreşedintele Oana Schimidt Hăineală, şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu şi şeful DNA, Daniel Morar. 
 
De altfel, Neacşu susţine că Traian Băsescu avea la dispoziţie voturile din CSM şi de fiecare dată când a avut nevoie, Consiliul a sărit în apărarea fostului preşedinte al României. 

Unul dintre membrii CCR, Aspazia Cojocaru, a spus la acea vreme că referendumul de demitere a preşedintelui trebuia suspendat sau reluat, pentru că s-au raportat date false cu privire la numărul real de alegători. Totuşi, ceilalţi şase judecători ai Curţii au scris o erată în care au specificat că nu s-au înregistrat niciun fel de date false.

În urmă cu câteva zile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis una dintre cererile de redeschidere a dosarului pe care l-a retrimis la Parchetul General.

Cel care a reuşit, la Curtea Supremă, să obţină întoarcerea dosarului la Parchet şi (re)deschiderea anchetei împotriva judecătorilor de la Curtea Constituţională se numeşte Constantin Creangă, iar plângerea lui penală a fost îndreptată împotriva a şase judecători ai Curţii Constituţionale a României, scrie Ring. Este vorba despre judecătorii Augustin Zegrean (preşedinte CCR), Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Valentin-Zoltan Puskas, Aspazia Cojocaru şi Iulia Antonela Motoc (în prezent, judecător la CEDO).

CCR va decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului