Fost ministru de Externe al României: „Unirea cu Republica Moldova este posibilă”

Un fost ministru de Externe al României susține că REunirea României cu Republica Moldova este mai posibilă ca niciodată. Până acum, cei care au cerut unirea au făcut-o doar „pentru a compromite" ideea, susține diplomatul. 

25 feb. 2023, 18:45
Fost ministru de Externe al României: „Unirea cu Republica Moldova este posibilă”

Istoricul Adrian Cioroianu simte că acum este momentul reunirii, în plin conflict la granița României, respectiv pe fondul acuzațiilor Maiei Sandu, cu privire la presupune lovituri de stat pe care Moscova le-ar pregăti în Republica Moldova.

„Vă spun la modul cel mai serios: unii dintre cei care au propagat ideea unirii o făceau pentru a o compromite şi o făceau servind interese care nu erau nici româneşti, nici din Republica Moldova. Unii, nu toţi. Şi oameni din România, şi din Republica Moldova.

Aş spune că mai mult în România. La noi au fost oameni care, mai degrabă, au băgat băţul prin gard, agitând ideea unionistă, dar au făcut-o într-un fel în care să compromită această idee. Eu văd astăzi mai posibilă unirea decât o vedeam acum un an. Acesta este sentimentul pe care-l am”, a declarat Adrian Cioroianu.

 

Adrian Cioroianu știe ce va face Rusia, mai departe

 

Adrian Cioroianu îi dă dreptate lui Volodimir Zelenski. Dacă Vladimir Putin se va impune în Ucraina, pe lista președintelui rus va urma Republica Moldova, este ferm convins istoricul.

„Ca profesor de istorie în primul rând, ştiu că după majoritatea conflictelor care au avut loc în Europa, mai ales dacă se soldează cu schimbări de graniţe, atunci se deschide o cutie a Pandorei.

Dacă Rusia face un război pentru schimbarea graniţelor ei cu Ucraina, să nu se aştepte că acestea ar fi singurele graniţe care s-ar putea schimba”, a completat Adrian Cioroianu.

Potrivit lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Moscova, Rusia va fi gata să riposteze, dacă armata lui Zelenski va ataca în Transnistria.