Fost ministru de Finanţe avertizează după o nouă creştere a ROBOR. Ce vor face românii: „Intră în faliment, îşi vând casa”

Indicele ROBOR la trei luni a depăşit luni pragul de 8%. Este o lovitură grea pentru românii care au contractat credite în lei înainte de mai 2019. Până acum peste 10.000 de români cu credite Prima Casă au cerut trecerea de la ROBOR la IRCC.

02 aug. 2022, 08:57
Fost ministru de Finanţe avertizează după o nouă creştere a ROBOR. Ce vor face românii: „Intră în faliment, îşi vând casa”

Fostul ministru al Finanţelor din partea PSD, Eugen Teodorovici, consideră că sistemul bancar, reprezentat de 10 bănci, dar şi BNR sunt vinovate pentru situaţia actuală şi este de părere că acesta este doar începutul, declarând că, după părerea sa, ROBOR nu se va opri din creştere până nu va depăşi pragul psihologic de 10%.

În acest scenariu, Teodorovici avertizează că cei mai mulţi români nu îşi vor mai putea plăti ratele, astfel că vor fi nevoiţi să apeleze la soluţii radicale, cum ar fi declararea falimentului sau vânzarea locuinţelor.

„10 sigur atinge pragul și de ce? Pentru că Banca Națională, pe de o parte, dorește să descurajeze finanțarea în piață și o face din punctul de vedere greșit parțial. Adică poate să descurajeze creditele de nevoi personale, dar nu cele de investiții.

Din păcate, aplică o politică unitară, că e o politică conservatoare și atunci crește dobânda la politica monetară. Deci va fi un nouă creștere care se duce spre bănci care duc la creșterea ROBOR-ului.

Citeşte şi: ROBOR la trei luni a depăşit 8%. Ratele românilor vor exploda. Cum se face trecerea de la ROBOR la IRCC

Ați văzut că sunt mii de români că deja cer trecea la acel indice de referință, IRCC-ul faimosul pe care l-am făcut prin ordonanța 19 care a amendat 114.

N-am înțeles de ce se oprește această abordare. Știm foarte bine cum se face ROBOR-ul astăzi într-un mod abuziv, abuziv, de 10 bănci. Şi, din păcate, este și o bancă a statului dintre cele zece”, a spus Eugen Teodorovici la Antena 3.

Întrebat ce va face un român care are credit, ministrul a spus:

„Nu se poate, intră în faliment… îşi va vinde casa. Nu ştiu”, a avertizat Eugen Teodorovici.

Citeşte şi: Camera Consultanţilor Fiscali avertizează că două prevederi din noul cod fiscal ar putea duce la tăierea de posturi şi „încurajează munca la negru”