Fost ministru şi consilier al lui Bashar al-Assad, condamnat la 13 ani de închisoare şi muncă forţată, pentru terorism

Un tribunal militar libanez l-a condamnat, vineri, pe fostul ministru libanez pro-sirian, Michel Samaha, la 13 ani detenţie şi regim de muncă forţată pentru că a organizat acţiuni teroriste. Samaha a fost şi consilier al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

08 apr. 2016, 12:30
Fost ministru şi consilier al lui Bashar al-Assad, condamnat la 13 ani de închisoare şi muncă forţată, pentru terorism

Sentinţa tribunalului libanez unde s-a judecat cazul fostului ministru, Michel Samaha, a fost dată publicităţii. „Tribunalul militar l-a condamnat pe Michel Samaha la 13 ani de închisoare cu muncă forţată şi la interdicţia exercitării de drepturi civice, (făcându-se) vinovat de transportul de explozibili în vederea comiterii de atentate în Liban, în cooperare cu responsabili sirieni”, au informat surse judiciare. 

În rechizitoriul său, procurorul ceruse chiar pedeapsa cu moartea pentru Samaha, însă tribunalul l-a condamnat la pedeapsa cu închisoarea şi munca forţată. Banii pe care acuzatul trebuia să îi dea complicilor lui pentru executarea atentatelor teroriste au fost confiscaţi şi daţi armatei libaneze”, a precizat aceeaşi sursă judiciară, scrie presa belgiană.

Citeşte şi Germania: Doi bărbaţi suspectaţi de legături cu Statul Islamic au fost eliberaţi

Samaha a executat însă o parte din pedeapsa ce i s-a dat iar acum trebuie să mai stea 7 ani în închisoare. Fost ministru al Informaţiilor, Samaha a fost condamnat în 13 mai 2015 la 4 ani şi jumătate de închisoare de către un tribunal militar pentru că a pus la acale acţiuni teroristes, dar Curtea de Casaţie a anulat decizia procurorilor, considerând-o ca fiind prea blândă. 

Potrivit actului de acuzare, Samaha, care a fost şi consilier al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a pus la cale împreună cu şeful servicilor secrete siriene, Ali Mamlouk, atentate în Liban şi asasinate ce au vizat personalităţi politice şi religioase libaneze ostile Damascului.