Fost primar al unei comune constănţene, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Fostul primar al localităţii constănţene Cogealac, Cati Hristu, judecat pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, a fost condamnat, miercuri, la cinci ani de închisoare cu executare.

08 ian. 2014, 15:25
Fost primar al unei comune constănţene, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Cati Hristu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, în acelaşi dosar au fost judecate alte 13 persoane, iar două dintre acestea au primit tot pedepse cu executare, relatează Mediafax.

Astfel, este vorba despre Adam Grameni, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi despre Sorin Dore, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru complicitate la înşelăciune. Celelalte 11 persoane condamnate în acest dosar au primit pedepse cu suspendare.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la pronunţare.

Cati Hristu şi celelalte 13 persoane au fost trimise în judecată în februarie 2012 de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Astfel, în perioada decembrie 2007 – octombrie 2008, Cati Hristu a racolat mai multe persoane pe care le-a determinat să obţină credite bancare, promiţându-le că le va achita, fără a face însă acest lucru.

Fostul primarul a folosit banii respectivi pentru achiziţionarea a sute de hectare de teren în Cogealac, dar şi pentru a plăti peste 130 de persoane cu 500 de lei fiecare pentru a-l vota la alegerile locale din 2008. Prejudiciul în acest caz se ridică la aproximativ 500.000 de lei şi 40 de mii de euro.

Acesta nu este singurul proces al fostului primar din Cogealac, el fiind trimis în judecată în anul 2010 pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice, după ce a provocat un scandal pentru a-i împiedica pe angajaţii unei societăţi să oprească lucrul la instalarea unui parc eolian în Cogealac deoarece el prefera o altă firmă să realizeze lucrările respective.