Fost puşcaş marin, acuzat de spionaj în Rusia

Fostul puşcaş marin, Paul Whelan, acuzat de spionaj în Rusia, are şi cetăţenie britanică, scrie The Guardian.

04 ian. 2019, 06:57
Fost puşcaş marin, acuzat de spionaj în Rusia

Despre Whelan, care ar putea face până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, s-a crezut iniţial că este cetăţean american, dar ulterior s-a aflat că are cetăţenie dublă.

Biroul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii a informat: „Staff-ul nostru a cerut acces consular pentru un bărbat britanic reţinut în Rusia după ce a fost cerută asistenţă pentru el”, potrivit news.ro.

Avocatul lui Whelan, Vladimir Zherebenkov, a declarat că a făcut o cerere ca el să fie eliberat pe cauţiune deşi o decizie în acest sens nu este aşteptată în curând. Conform Associated Press, Zherebenkov a afirmat că l-a vizitat pe Whelan miercuri şi l-a găsit într-o dispoziţie bună.

Ambasadorul SUA în Rusia, Jon Huntsman, s-a întâlnit cu Whelan la închisoarea Lefortovo, fosta facilitate KGB, unde este reţinut, în aceeaşi zi. Ambasadorul a precizat că Washingtonul s-a plâns la guvernul rus în legătură cu perioada lungă care a trecut până când s-a oferit acces consular către Whelan, după arestarea sa.

Citeşte şi Gafă de spionaj. Şi-au dat de gol agenţii sub acoperire

Serviciile ruse de securitate FSB au anunţat, luni, că l-au arestat ”în timp ce comitea un act de spionaj” vineri, la Moscova, informează news.ro.

El riscă, în opinia FSB, o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Născut în Canada, Paul Whelan este directorul securităţii internaţionale a grupului BorgWarner, un producător de piese de schimb în sectorul auto, cu sediul în apropiere de Detroit, a declarat fratele său, David Whelan, mai multor publicaţii americane.

Arestarea lui Paul Whelan, a cărui familie îi clamează nevinovăţia, are loc în contextul în care Rusia este acuzată de Occident în mai multe scandaluri de spionaj.